Az Egri Bikavér fehér párja, egy Superior minőségű egri házasítás, amely elkészítésekor a pincészet célja az volt, hogy egy elegáns, komoly, tartalmas, hosszan érlelhető bort készítsen. Hűen tükrözi az Egri Borvidék arcát, a hűvös klímát, a szép érettséget, a fissítő savakat egy mély, rétegzett borban. A négy szőlőfajta külön-külön lett...
Hírek
Nyári Tóthék Pikniksorozat
Miről szól egy TÓTHÉK Piknik? Arról, ami miatt az egészet megálmodtuk itt a Síkhegyen, a Nyárfa árnyékában: Elképzeltük, milyen lenne alatta egy placc, tele nyugágyakkal, egy csinos kúttal, egy nagy távcsővel, halk zenével, finom borokkal és néhány falattal, miközben nézzük a naplementét. Úgyhogy igen, általában így néz ki egy piknik: megérkezel,...
Kihívás és különlegesség: újra Pinot Noir Superior
Még csak a második évjáratban palackoztunk le Superior besorolású Pinot Noir bort pincénkben. Nagy sikere és kereslete volt ennek a tételnek, amit hamar elkapkodtak a fogyasztók mind saját, mind a Bortársaság polcairól. Filep Gergely mesél az új évjárat történetéről. "Az előző 2020-as évhez képest egy jóval melegebb évjáratról van szó,...
Szerelembor: a Rajnai Rizling legfrissebb évjárata
"Az elmúlt évek leginkább “rajnaisabb” Rajnai Rizlingje készült el." - meséli Filep Gergely, a pincészet borászati vezetője. "Természetesen az Egri borvidék Rajnai Rizlingjei sokkal másabbak, mint a német és osztrák rieslingek, mégis ebben a borban nagyon szépen dominálnak a citrusok, a feszes savak. Ahogy már megszokhattuk, a bor emellett tartalmas...
Vegán irányvonal a borospolcon
Egyre több alternatív irányvonal kúszik be az életünkbe, legyen szó vásárlásról, étkezésről, utazásról. Ezek a tendenciák a környezettudatos, fenntartható és egészséges életmódot hivatottak támogatni és népszerűsíteni. Ezzel együtt nőtt meg ugrásszerűen a növényi étrendet követők tábora, ami a becslések szerint 2022-ben kb. 78 000 000 főre terjedt világszerte. A borkészítésben...
Telepítéseink 4. rész – Ütemezés és összegzés
A teljes területeinken két ütemben fog lezajlani az ültetés. Minden régi ültetvényt kivágtunk, de azt látni kell, hogy ezek nagyon kötött talajok, és minél több időt hagyunk neki az ültetés előtt, annál jobban indul útjára utána az új fiatal tőke. Szőlész kollégánknak, Tamásnak ez mindig egy óriási erőfeszítés. Azt gondolnánk,...
Telepítéseink 3. rész – Marinka-dűlő
A következő újra-telepítések egy másfél hektáros Királyleányka ültetvényben történnek, a Marinka dűlőben. Ez a terület Eger és Ostoros között fekszik jóformán az Ostorosi út, a Kőporos és Ostoros eleje között, a város szélén, tulajdonképpen a pince fölött. Ez is egy vastag termőréteggel rendelkező ültetvény. A kivágásnak a legfőbb oka az...
Ilyen lesz a Kadarka Kóstoló, a Vida Borbirtokkal
Május 19.: Eger-Szekszárd Kadarka-NagykóstolóMit gondol a Kadarkáról Szekszárd és mit gondol Eger?Hasonló értékek, az ország két különböző pontján lévő borvidéken gazdálkodó borászattól: hogyan mutatkozik ez meg a palackban? Szakmai eszmecserék és izgalmas beszélgetések a fajtáról, miközben megkóstoljuk azokat a Kadarkákat, melyekre a legbüszkébbek vagyunk.Bemutatjuk a borpárokat. 5-5 Kadarkát kóstolunk a...
Telepítéseink 2. rész – Síkhegy 2023
A nagy döntések múlt év végén születtek, hiszen továbbra is azt látjuk, hogy vannak ültetvényeink, amelyeken a gazdaságosság mint tényező, már igencsak kérdéses. Ez mindig egy fájó pont a termelői gondolkodásban, kiváltképpen itt a Síkhegyen, hogy tudjuk azt, hogy nagyon jó minőségű alapanyagokat szüretelünk, öregek a szőlőtőkék és ezeket mi...