Rólunk

A Tóth Ferenc Pincészetet bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja mindennap megszállottként dolgozik az egri bor és borászat jó hírének öregbítéséért.

A borkészítésnél fő szempontunk a régi egri ízvilág megőrzése mellett, a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A birtokra jellemző, hogy a szőlő telepítéstől a borpalackozásig mindent saját magunk végzünk, így az egész folyamatot az irányításunk alatt tartjuk. A szőlőfeldolgozás hagyományos és reduktív módszerekkel történik. A fehérborok nagy része irányított erjesztéssel készül. A vörösborokat héjon erjesztés után lefejtjük 1,5-2 évre hagyományos tölgyfahordókba, majd még legalább féléves palackos érlelés után mutatjuk be.

Alapítónk és családja

A Feri „bácsi”… Aki ismeri, az általánosnál teljesen más jelentést ad, a „bácsi” szónak. Erő, lendület, kitartás, a szőlő és a természet imádata és az a csibészes mosoly a bajusz alatt…ez jellemzi Tóth Ferencet, Pincészetünk alapítóját még manapság is. 1939-ben született Egerben és mint a korszak, az életútja is változatos, melyben számos nehézséggel kellett megküzdenie. Bár 16 évesen – nagybátyja mentorálása mellett – készíti el első Bikavérét, a rendszer nem engedi, hogy a szőlővel, borral foglalkozzon. Jobb híján az építőiparban tölt évtizedeket, de természetesen a szőlő mindig ott van az életében. 1983-ban – első lehetséges pillanatban – tért vissza a gyökerekhez, a szőlőhöz és a borhoz. Feleségével, Marikával – aki kereskedelmi szakoktató – mindent feladva vágnak bele, a 1,5 hektárral induló családi gazdaság megalapításába,

ami igen merész lépés volt, abban az időben. De a rengeteg munka, kitartás, hit és felesége támogatása átsegíti a nehézségeken: a legnehezebb időszakokban is fejleszti a gazdaságot, lépésről-lépesre építi fel, a mai Pincészet alapjait. Hihetetlen tapasztalatának köszönhetően (több mint 60 szüret!!) a ma már közel 30 hektáron gazdálkodó pincészet, Eger legjobb dűlőiben rendelkezik kiváló területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. Munkásságáról sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a kadarka nagykövete, a Várvédő megálmodója, megannyi rangos díj birtokosa, melyek közül a legfontosabbak: 2012-es év egri borásza, Gál Tibor emlékdíj, Kadarka nagykövete, Pannon Bormíves Céh tagja, Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa, 2017. év Egri Szőlőtermelője.

A 2005-ös év fontos forduló pont volt a család és a pincészet életében egyaránt. A két lány unoka után (Zsófi és Emese), megszületett a fiú unoka, Soma. Ez is közre játszott abban, hogy a családi tanács döntött: egy újabb generáció csatlakozik a gazdasághoz, Tóth Ferenc lánya és veje személyében. Ezáltal a következő évek folyamán – számos beruházás és fejlesztés mellett – Katalin folyamatosan átvette a pincészet operatív vezetését, ma már Feri bácsi és 12 állandó munkatárs segítségével irányítja a Pincészet munkáját. Ezáltal gazdaságunkat méltán nevezhetjük családi pincészetnek és reményeink szerint, lesz olyan unoka, aki átveszi a pincekulcsot…

Történetünk: „ha a bor mesélni tudna…”

Tóth Ferenc Pincészet történetének kezdete 1983-ig nyúlik vissza. Miért érdemes átfutni, a több mint 3 évtized legfontosabb dátumain és eseményein?

Mert talán látszik, hogy a rengeteg munka mellett, mennyi tényezőnek, döntésnek – és a néha a szerencsének – kell évtizedeken keresztül úgy alakulnia, hogy a 1,5 hektáros, „házi pincéből” eljussunk, a 30 hektáros csúcstechnológiájú, országos ismeretségű borászatig. Büszkék vagyunk a múltunkra, megbecsüljük a jelenünket és hiszünk a jövőnkben!

1956
Tóth Ferenc Pincészet

Nagymamám Horváth Rozália és Tóth Kálmán

(Papa testvére)

1956

a fotón Papa nagybátyja Horváth Sándor mögötte az Eged és a Várhegy

Ebben az az érdekes, hogy ott volt a nagyszüleim szőlője ahol mi most lakunk

Tóth Ferenc Pincészet
1958
Tóth Ferenc Pincészet

Nagymamám Kállay Albertné Filep Rozália

1958

Édesanyám Tóth Ferencné Kállay Mária

(fehér pulcsis kendő nélküli)

Tóth Ferenc Pincészet
1983

Tóth Ferenc és felesége, minden egyéb munkájukat feladva,

elkezdik szőlő és bortermelő tevékenységüket

Tóth Ferenc Pincészet
1984-90
Tóth Ferenc Pincészet

Szőlőtelepítések az Áfrika dűlőben

lédig borok eladása, alapvetően a borvidéken

1993

első hangos országos siker: Tóth Ferenc Merlot 1993

Tóth Ferenc Pincészet
1995
Tóth Ferenc Pincészet

megjelennek a palackos borok, a borvidéken kívül is elsősorban éttermekben

1997

két régi pince kerül a család tulajdonába

a Kistályai út 38-40 számban

Tóth Ferenc Pincészet
1998-2004
Tóth Ferenc Pincészet

A sikerek mellett, nehéz évek következnek

szinte napi szintű, az „életben maradásért” folytatott küzdelem. Pincészetünk jelenét tekintve, az egyik legfontosabb dolog, hogy – bár számos lehetősége volt rá – Feri bácsi ellenállt a különféle befektetői csábításoknak és megőrizte a saját és a gazdaság függetlenségét. Ennek a mai napig óriási jelentősége van, de erről majd később.

2001-2003

Az első pinceberuházás a Kistályai úton.

50 m hosszú pinceág vágása és 2 borház építése

Tóth Ferenc Pincészet
2002
Tóth Ferenc Pincészet

1552-2002: az Egri Vár ostromának 450. évfordulója.

Feri bácsi megalkotta a VÁRVÉDŐ-t, amely egy klasszikus bordeaux-i cuvée, 65 % cabernet franc, 25% cabernet sauvignon, 10 % merlot. A bor a városi ünnepi rendezvények bora, ami nagy sikert aratott szakmai és fogyasztói körökben egyaránt. Azóta is Pincészetünk zászlósbora, csak kiemelkedő évjáratokban készítjük, egyik büszkeségünk!

2003

Számos magyarországi és erdélyi neves borásszal együttműködve

részvétel a kadarka klónok felkutatásában, a Kárpát-medencei fajta visszavezetése az egri borvidékekre (1900-as évek első felében, a kadarka meghatározó fajtája az egri borvidéknek).

Tóth Ferenc Pincészet
2004
Tóth Ferenc Pincészet

Ha kadarka, akkor siller

újabb merész lépés, kevés szakember bízott a kadarkában, még kevesebb a sillerben, a kettőben egyszerre csak, Tóth Ferenc. Megjelent a „Papa siller bora”, ami azóta is a pincészet ikonikus és egyik legsikeresebb terméke.

2005

a családi tanács döntése szerint, újabb generáció csatlakozik a pincészethez

Feri bácsi lánya, Katalin, és veje Zoltán személyében. Be kellett látni, hogy komoly beruházások, fejlesztések nélkül, nem tudunk lépést tartani se az ország, se a borvidék kiváló borászataival. A fent említett függetlenségünk értékei mellett, szembesülni kellett a feltételrendszer hiányosságaival.

Tóth Ferenc Pincészet
2006-2010
Tóth Ferenc Pincészet

a „változások kora”

  • 8 ha-ról 25 ha-ra bővítettük területeinket, az egri borvidék legjobb dűlőiben (Almagyar, Síkhegy, Cigléd, Marinka)
  • Szépasszonyvölgyi látványpince kialakítása és megnyitása
  • a Kistályai úti feldolgozó pince bővítése, a technológia teljes körű megújítása. Négy új, egyenként 50 méter hosszú alagutat vájattunk a riolittufába, egyedülálló pincerendszert hozva létre a borok érlelésére és tárolására. Több ez mint öt pinceág: 1 200 négyzetméteres csoda a hegy gyomrában. Ami igazán egyedivé teszi, az az esztétikai élmény: nincs épített boltozat, nincs burkolat, csak az alagút és a hegy tömege.
  • mindez megvalósítása saját forrásból, EU pályázatok segítségével
  • Katalin – kereskedelem és marketing vezetése mellett – folyamatosan átveszi a pincészet operatív irányítását, Zoltán a gazdaság pénzügyi hátterét és stabilitását biztosítja
2011

Az első Egri Csillag

2010. február 10-én a Gál Tibor Pincészet meghívására 60 egri borász jelenlétében megszületik az Egri Csillag gondolata, ami a Bikavér fehér párjaként mutatkozik be, és célja, hogy a borvidék másik zászlós bora legyen.

Tóth Ferenc Pincészet
2012
Tóth Ferenc Pincészet

Tóth Ferenc – Gál Tibor emlékdíj

Tóth Ferenc Pincészet borai megjelennek a borkereskedelem számos csatornáján, belföldön és külföldön egyaránt

2013

Tóth Ferenc – 2012-es év egri borásza

Az egriek közleménye szerint az év egri bortermelője olyan borosgazda/borász lehet, aki jó borokat készített és azokat mindig szívesen bemutatta, eredményeket ért el borversenyeken itthon és külföldön, segítette és tanította, jó szóval bátorította társait, megbecsülte a szőlőtermesztők fáradságos munkáját, netán maga is termelt szőlőt. Pincéje példamutató rendről és tisztaságról árulkodik, ott mindig szívesen látja a betérő érdeklődőket, borait az egri bor hírnevéhez méltóan értékesíti jó áron és szép formában, ezzel elismerést szerez a helyiek körében és a nagyvilágban, megbecsüli társait, szóval és tettekkel védi és hirdeti az egri bor jóságát.

Tóth Ferenc Pincészet
2015
Tóth Ferenc Pincészet

Kiugró nemzetközi siker

Az Egri Bikavér Superior 2013 a Mundus Vini ( Európa második legnagyobb borversenye ) aranyérmes bora, a Bikavérek közül elsőként!

2016

Tóth Ferenc és Pincészete – a Pannon Borműves Céh tagja

A társaságot 1999-ben tíz nagy presztízsű családi pincészet alapította azzal a céllal, hogy a legmagasabb minőségű borokat készítsék, népszerűsítsék az etikus gazdálkodást és borászkodást. Az életre hívott testületbe csak olyan borosgazdák kerülhetnek, akik hosszútávon minőségi bortermelésből kívánják biztosítani a megélhetésüket. Nagy megtiszteltetés ez számunkra, megerősít bennünket, hogy jó úton járunk és ezek után is eszerint élünk és cselekszünk.

Tóth Ferenc Pincészet
2017
Tóth Ferenc Pincészet
Tóth Ferenc Pincészet

Tóth Ferenc – Eger városa felterjesztése alapján – a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa „az egri borászati tradíciók – különösen a kadarka fajta – megőrzéséért, több évtizedes, elhivatottan szolgáló szakmai tevékenységéért, valamint a híres “Várvédő Cuvée” megalkotásáért érdemelte ki a rangos állami kitüntetést”

Újabb kiemelkedő nemzetközi siker – Egri Leányka Superior 2014-es borunk 92 ponttal aranyérmes lett, a MUNDUS VINI nemzetközi borversenyen, Németországban.

2018

Tóth Ferenc – a 2017. év Egri Szőlőtermelője

Ebben az évben végig a 35. évfordulóját ünnepelte a pincészet, mely alkalomra elkészült Egri Kékfrankos Superior 2013 Tornyos borunk. A Challenge International du Vin 2018 versenyen aranyérmes lett a Várvédő 2013, majd a 22. Egri Borvidéki Borversenyen, a Legjobb Desszert bornak az Egri Leányka Superior Késői szüret 2017 borunkat választották. Ezt követően a XI. Országos Siller Fesztivál aranyérmes lett a Kadarka Siller 2017. Majd a X. Jubileumi Nemzetközi Kékfrankos Borversenyen szintén aranyérmet kapott az Egri Bikavér Superior 2015 tételünk. A VinAgora Nemzetközi Borversenyen Egri Leányka Superior 2016 érdemelt ki aranyérmet, majd a MUNDUS VINI Summer Tasting 2018 versenyen szintén. A Nemzeti Borkiválóság Program keretén belül Egri Leányka Superior 2014 és Várvédő 2013 boraink részesültek díjazásban. Ősszel a Bor és Piac Magyarország Legszebb Középbirtokának választotta a Pincészetet. Év végén pedig az Eszterházy Károly Egyetem, a Rektor Bora 2019 címet Kadarka 2015 borunkat ítélte.

Tóth Ferenc Pincészet

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez