történetünk

Családi pincészet vagyunk. 40 év kitartó munkájának hála ma már egy 25 hektáros csodálatos birtokon gazdálkodunk és egy különleges ötágú pincerendszerben érleljük borainkat.

Feri bácsi 40 évvel ezelőtt álmodott egy nagyot vagy talán nem is olyan nagyot: egyszerűen csak szőlőt akart termeszteni, belőle finom bort készíteni és azt másoknak is megmutatni.

2006 óta már a következő nemzedék építi, szépíti az örökséget; Feri bácsi lánya, Kata és férje együttes erővel, újító szemlélettel, de az eredeti célkitűzéssel viszi tovább a borászatot és remélik: egy napon majd egy újabb generáció kezébe adhatják a pincekulcsot.

A szakmai vezetés 2020-ban Filep Miklós Gergely, borászati vezető kezébe került, aki a pincészet stílusának megőrzése mellett, nagyfokú hatékonyságot és precizitást csempészett a borkészítésbe, ami Vincze Tamás szőlészeti munkájával szoros összhangban működik.

EZÉRT DOLGOZUNK

Szeretjük, hogy a Kistályai úton napról-napra találkozunk törzsvásárlóinkkal, a Szépasszonyvölgyben pedig az Egerbe érkező turistákat ismerhetjük meg.

Szeretjük, hogy a hétköznapok friss, beszélgetős borai mellett megtalálható egy igen komoly, superior és grand superior szortiment is nálunk, ezért mindenki találhat magának kedvére valót.

40 ÉVE A BORVIDÉKEN

Szeretjük, hogy két pincénk mellett ott is találkozhatunk, ahol a legfontosabb: a szőlő él, növekszik, érik. Ezért néhány éve már a Nyárfa alatt is összejövünk és piknikezünk, együtt kóstolunk, beszélgetünk, legjelentősebb dűlőnk ölelésében: a Síkhegyen.

Szeretjük, hogy olyan izgalmas módon is megkóstoltatjuk borainkat, ami mindenkinek új élményt jelent: kézműves csokoládékkal és világhírű sajtokkal együtt vagy egy egyedülálló dűlőtúra keretében.

MOST A BOR MESÉL...

1956-1958
Már ezekből az időkből is őrzünk néhány képi emléket arról, ahogyan őseink szőlőtermesztéssel foglalkoznak.
1956-1958
1983
Tóth Ferenc és felesége minden egyéb munkájukat feladva, elkezdik szőlő és bortermelő tevékenységüket.
1983
1984-90
Szőlőtelepítések az Áfrika dűlőben, lédig borok eladása, alapvetően a borvidéken.
1984-90
1993
Első hangos országos siker: Tóth Ferenc Merlot 1993
1993
1995
Megjelennek a palackos borok is, borvidéken kívül is: elsősorban éttermekben.
1995
1997
Két régi pince kerül a család tulajdonába, a Kistályai út 38-40. szám alatt.
1997
1998-2004
A sikerek mellett nehéz évek következnek, szinte napi szintű, az „életben maradásért” folytatott küzdelem. Pincészetünk jelenét tekintve, az egyik legfontosabb dolog, hogy – bár számos lehetősége volt rá – Feri bácsi ellenállt a különféle befektetői csábításoknak és megőrizte a saját és a gazdaság függetlenségét.
1998-2004
2001-2003
Az első pinceberuházás a Kistályai úton: 50 m hosszú pinceág vágása és 2 borház építése.
2001-2003
2002
Az Egri Vár ostromának 450. évfordulójára, Feri bácsi megalkotta a VÁRVÉDŐ-t, amely egy klasszikus bordeaux-i cuvée. Azóta is Pincészetünk zászlósbora, csak kiemelkedő évjáratokban készítjük, egyik büszkeségünk!
2002
2003
Számos magyarországi és erdélyi neves borásszal együttműködve, részvétel a kadarka klónok felkutatásában, a Kárpát-medencei fajta visszavezetése az egri borvidékekre.
2003
2004
Ha Kadarka, akkor Siller: újabb merész lépés, kevés szakember bízott a kadarkában, még kevesebb a sillerben, a kettőben egyszerre csak, Tóth Ferenc. Megjelent a „Papa siller bora”, ami azóta is a pincészet ikonikus és egyik legsikeresebb terméke.
2004
2005
Újabb generáció csatlakozik a pincészethez: Feri bácsi lánya, Katalin és veje Zoltán személyében. Be kellett látni, hogy komoly beruházások, fejlesztések nélkül, nem tudunk lépést tartani se az ország, se a borvidék kiváló borászataival. A fent említett függetlenségünk értékei mellett, szembesülni kellett a feltételrendszer hiányosságaival.
2005
2006-2010
A "változások kora":
8 ha-ról 25 ha-ra bővítettük területeinket, az egri borvidék legjobb dűlőiben (Almagyar, Síkhegy, Cigléd, Marinka).
Szépasszonyvölgyi látványpince kialakítása és megnyitása.
Kistályai úti feldolgozó pince bővítése, a technológia teljes körű megújítása saját forrásokból és EU pályázatból. Négy új, egyenként 50 méter hosszú alagutat vájattunk a riolittufába, egyedülálló pincerendszert hozva létre.
Katalin – kereskedelem és marketing vezetése mellett – folyamatosan átveszi a pincészet operatív irányítását, Zoltán a gazdaság pénzügyi hátterét és stabilitását biztosítja.
2006-2010
2011
2010. február 10-én a Gál Tibor Pincészet meghívására 60 egri borász jelenlétében megszületik az Egri Csillag gondolata, ami a Bikavér fehér párjaként mutatkozik be, és célja, hogy a borvidék másik zászlós bora legyen.
2011
2012
Tóth Ferenc átveszi a Gál Tibor Emlékdíjat. A pincészet borai megjelennek a borkereskedelem számos csatornáján, belföldön és külföldön egyaránt.
2012
2013
Tóth Ferenc átveszi a 2012-es év Egri borásza díjat.
2013
2015
Az Egri Bikavér Superior 2013 a Mundus Vini (Európa második legnagyobb borversenye) aranyérmes bora, a Bikavérek közül elsőként!
2015
2016
A pincészet a Pannon Bormíves Céh tagja lesz.
2016
2017
Tóth Ferenc – Eger városa felterjesztése alapján – a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa „az egri borászati tradíciók – különösen a kadarka fajta – megőrzéséért, több évtizedes, elhivatottan szolgáló szakmai tevékenységéért, valamint a híres “Várvédő Cuvée” megalkotásáért érdemelte ki a rangos állami kitüntetést”.
Újabb kiemelkedő nemzetközi siker – Egri Leányka Superior 2014-es borunk 92 ponttal aranyérmes lett, a MUNDUS VINI nemzetközi borversenyen, Németországban.
2017
2018
Tóth Ferenc átveszi a 2017. év Egri Szőlőtermelője díjat. A Bor és Piac Magyarország Legszebb Középbirtokának választotta a Pincészetet.
2018
2019
Egri Leányka Superior 2016 borunk elnyerte a Magyar Bor Nagydíjat, ami az egyik legnagyobb elismerés, amit valaha kaptunk a szakmától. Ezen kívül Egri Kékfrankos Superior 2013 borunk is bekerült a Super 12 listába, amit szintén a Magyar Borszakírók köre állított össze.
2019
2020-22
Nehéz évek, ahogy mindenkinek. A sok kihívásból megpróbáltunk előre "menekülni" és befejezni fejlesztési és beruházási időszakunk utolsó lépéseit. Ennek köszönhetően újabb (a hatodik) 50 m-es alagút fúrás történt a hegybe, ezzel együtt elkészült az ötödik borház is, ahova saját palackozónk és egy exkluzív kóstolóhelyiség került kialakításra. Ezekben az években technológiai és tárolókapacitásbeli fejlesztések is történtek, illetve szőlőtermesztési eszközök beruházására került sor. Két ütemben elindult az újra telepítés, összesen 9 hektáron az Almagyar és Síkhegy dűlőkön. Megtörtént a Kistályai borbolt és a Szépasszonyvölgyi kóstoló pince felújítása is. Büszkék vagyunk rá, hogy ebben a nehéz időszakban sikerült lezárnunk fejlesztéseink hosszú sorát, s ezzel örömmel indulhattunk neki a 2023-as évnek, amikor...
2020-22
2023
40 éves lett a Tóth Ferenc Pincészet.
2023

Kapcsolat

Borbolt és Pincészet

3300 Eger, Kistályai út 40.
+36 36 311-552  | +36 30 519-1088 
E-mail cím

Nyitvatartás

H – P: 11:00 – 17.00
Szo: 08.00 – 14.00
V: Zárva

Szépasszonyvölgy

3300 Eger, 46-os pince
+36 30 602 0372

Nyitvatartás

HÉTFŐ-SZERDA: ZÁRVA
CSÜTÖRTÖK: 12.00-18.00
PÉNTEK : 12:00-21:00
SZOMBAT: 10.00-21.00
VASÁRNAP: 10.00-18.00

Borturizmus és kóstolás

+36 30 178 7042
E-Mail cím

EXPORT

Barta Éva
+36 20 988 6161
E-Mail cím

Hasznos linkek

Hírlevél

A Feliratkozás gomb megnyomásával kijelentem, hogy elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi irányelveket.

Kövess minket

© 2023 created by kriet.studio

© 2023 created by kriet.studio

Ellenőriznünk kell életkorod

Elmúltál 18 éves?

Sütik használata

Ez az oldal cookie-kat használ szolgáltatásaink nyújtásához és a releváns tartalmak megjelenítéséhez. Oldalunk használatával Ön elismeri, hogy elolvasta és megértette a Cookie-szabályzatunkat, az adatvédelmi szabályzatunkat és a szolgáltatási feltételeinket. A weboldalunk használata, beleértve szolgáltatásainkat és tartalmainkat is, ezen irányelvek és feltételek hatálya alá tartozik.

Az oldalunk használatával Ön elfogadja az Adatvédelmi szabályzatunk feltételeit.