Kadarka

Magyarországon a kadarka az egyik legérdekesebb és legegyedibb fajta. Egerben összesen 10 hektár van belőle.

Kadarka Interjú

Tóth Ferenc Pincészet

Tóth Ferenc Kadarka Nagykövet

Mióta termesztenek Kadarkát?

2003-ban telepítettük az első ültetvényünket. Jelenleg 2 ha területünk van, alacsony kordon művelésmóddal.

Mekkora a Kadarka ideális hozama?

70-80 q-ra tehető.

Mennyire reagál érzékenyen a Kadarka a különböző talajokra? Melyeket kedveli?

Talajjal szemben a Kadarka eléggé igénytelen, régen ezért is ültették és ezért is volt annyira elterjedt. A futó homokon is megtermett. Természetesen a gazdagabb talajon ásványokban gazdag, tufás területeken jobb minőséget ad.

Mi jellemezte a 2015-ös évjáratot? Adott-e a Kadarka egy biztos mennyiségű és minőségű termést?

Meleg, forró nyár, augusztus végén hűvösebb csapadékosabb időszak volt. Utána október elejéig ideális időjárás volt, ami kedvezett szüretben a korai fajtáknak. A késői vöröseknek már kevésbé, mert jött egy két hetes esős időszak. A Kadarkát október elején szüreteltük az eső előtt, így egészséges termést tudtunk betakarítani, minimális bothrytis mellett.

Milyen technológiára van szükség ahhoz, hogy igazán nagy Kadarka készüljön?

Illatosabb, kevesebb alkoholtoleranciájú élesztővel kell erjeszteni, 14 napig. Ezt követően a cefrét kipréselni és 20 hl-es tölgyfahordóban érlelni, 10 hónapig.

A világpiacnak milyen stílusú Kadarkát érdemes bemutatni? És a magyar piacnak?

Mindkét piacnak a Kadarkának a fajtajellegességét kell megmutatni a borban, amiben elsősorban a fűszeresség, gyümölcsösség domináljon mérsékeltebb hordóhasználat mellett.

Mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon magas presztízse van az Kadarkának?

Magyarországon egyre nagyobb az érdeklődés a Kárpát-medencei fajták iránt. Kevesen termelik, Egerben összesen 10 ha van belőle. Ízében, karakterében eltér a hagyományos világfajták boraitól.

Miben különleges a Kadarka? Miért gondolhatjuk, hogy Magyarországon a legjobb fajták között van?

Egyedi illat- és ízvilága és kevésbé tanninhangsúlyossága miatt eltér a hagyományos világfajta borától. Magyarországon a legérdekesebb és legegyedibb fajták közé sorolnám.

Milyen terveik vannak a Kadarkával a jövőre nézve?

Jelenleg is új telepítések zajlanak, összesen 11 féle klónnal. Továbbra is kísérletezni szeretnénk a fajtával, hiszen még mindig sok lehetőséget látunk benne.

Tóth Ferenc Kadarkák

KADARKA 2007 | Meglepetés

Illatában elegáns dióval és édes fűszerjegyekkel. Közepes test, kerek savak, ánizs, csipkebogyó, marcipán és fehér bors a szájban. Gazdag, harmonikusan lecsengő bor, korához hűen méltó.

KADARKA 2008 | Aranyérem

Eleinte a kisfahordós érlelésből származó finom füstösség érezhető illatában. Ahogy nyílik a rumos meggy kerül előtérbe, majd pedig mediterrán virágok -levendula-, fűszerek-, fahéj bontakozik ki.

KADARKA 2011 | 2 Aranyérem 

Egy érintésnyi édességérzet is feltűnik a remek savak és a karakteres, de nagyon finom tanninszerkezet mellett. Gazdag, nagyon finom lecsengésű bor, amelyet nagyon jó inni, és tökéletesen egyben van.

KADARKA 2013 | 1 Arany 1 Ezüst

A közepesnél mélyebb szín, a közepesnél intenzívebb illatvilág klasszikus kadarkás jegyekkel, érett gyümölccsel, vagány keleti fűszerkészlettel. Kóstolva nagyon szép szerkezetet kapunk.

Tóth Ferenc Kadarka Sillerek

KADARKA SILLER 2015 |  Aranyérem

A rozék és vörösborok közötti siller középútról ezt a Kadarkát inkább az utóbbi felé húzza a szíve. A XVII. Nemzetközi Rozé borverseny aranyérmet nyert Kadarka Siller.

KADARKA SILLER 2017 | Aranyérem

Karmazsin piros színű, gyümölcsös, fűszeres, szép savkarakterrel rendelkező könnyed, friss siller bor. A XI. Országos Siller Fesztiválon ért el szép eredményt.

KADARKA SILLER 2018 |  Különdíj | Kapható!

Piros bogyós gyümölcsök és Kadarkára jellemző likőrösség mellett meglepően intenzív íz és harmónia. A XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt, ahol a „Legjobb Siller Bor” különdíját kapta meg.

Egri Kadarka 2015

Egri Kadarka 2015

A pincészet eddigi Kadarka boraihoz képest ez egy könnyebben értelmezhető, ugyanakkor könnyen meg is szerethető bora.

Díjak: Ezüstérem – XXII. Kadarka Nemzetközi borverseny 2017, Rektor Bora 2019 – Eszterházy Károly Egyetem

Kadarka 2017

A közepesen intenzív rubin vörös bor illatában egyértelműen a meggy a meghatározó, a fahordó édeskés, süteményes illatának kíséretében. Ízében e gyümölcs szörpös, lekváros zamatai ismét visszaköszönnek. Lecsengésében kis kesernyésség váltakozik édes fűszerekkel.

Kadarka

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez