Még csak a második évjáratban palackoztunk le Superior besorolású Pinot Noir bort pincénkben. Nagy sikere és kereslete volt ennek a tételnek, amit hamar elkapkodtak a fogyasztók mind saját, mind a Bortársaság polcairól. Filep Gergely mesél az új évjárat történetéről.
“Az előző 2020-as évhez képest egy jóval melegebb évjáratról van szó, de úgy gondoljuk, hogy mind a szőlészeti, mind a borászati munkáknak és a megfelelő szüreti időpontnak köszönhetően a bor egri jellege, a Pinot Noir hűvös és gyümölcsös karaktere nagyon szépen jellemzi ezt a bort. A 2021-es évben is több hordóval kísérleteztünk és szép eredmények születtek, de úgy éreztük, hogy a különböző hordók ebben az esetben szépen egészítik ki egymást, így idén egy Pinot noir készült.
A Steiner dűlőben lévő Pinot Noir ültetvényünkről származik a bor teljes egészében, úgy látjuk, hogy a birtokunkon ez a termőhely sokkal magasabb minőségű Pinot-t ad mind bármely egyéb helyen. Tartályban erjedt körfejtésekkel, az almasav bontást követően pedig 225 és 500 literes magyar és francia hordókban érleltük a borokat.”
Amíg a 2020-as évjáratú Pinot Noir Superior bor illat-és ízvilágát a piros-kék-fekete bogyós gyümölcsök határozzák meg leginkább, mint a ribizli, az áfonya és a szeder, addig a 2021-es évjáratú borban több a melegebb tónus, az apró bogyós erdei gyümölcsök mellett több cseresznye, szilva, hecsedli érezhető.