Egyre több alternatív irányvonal kúszik be az életünkbe, legyen szó vásárlásról, étkezésről, utazásról. Ezek a tendenciák a környezettudatos, fenntartható és egészséges életmódot hivatottak támogatni és népszerűsíteni. Ezzel együtt nőtt meg ugrásszerűen a növényi étrendet követők tábora, ami a becslések szerint 2022-ben kb. 78 000 000 főre terjedt világszerte.
A borkészítésben kevesen gondolnának vegán alternatívára, hiszen magától értetődő, hogy a szőlőből készült nedű a növényi étkezés része lehet, ez azonban alapvetően nem így van. Borászatként mi is szeretnénk lehetőséget adni azoknak a fogyasztóknak, akik életük legtöbb területén tudatosan szeretnék megválasztani termékeiket. Ezért alakítottuk ki klasszikus boraink körében a vegán irányvonalat, ami már a legtöbb friss évjáratunkra igaz is.
De mit is jelent ez?
Alapvetően a vegán borkészítés azt jelenti, hogy semmilyen állati eredetű anyag nem kerül a borba. A borkészítésnél, ha állati eredetű anyagot használnak az leginkább a bor derítésekor jelentkezik. A derítés elsősorban a borok fehérje stabilitását szolgálja, azaz emiatt nem lesz a palackozott borokban fehérjekiválás. Nem megfelelő fehérjestabilitás esetén a borok opálosodása történhet meg a palackban. Ez a fehérjestabilitást szolgáló derítés egy bentonit nevű agyagásvánnyal történik, azaz ásványi eredetű anyaggal vagy más növényi eredetű anyaggal.
Derítéssel lehet a borok végső érzékszervi tulajdonságait is befolyásolni, erre a folyamatra a borágazat használhat különböző állati eredetű derítőszereket, amelyeket mi vegán megjelölésű borainknál teljesen kivontunk a használatból.