Filep Miklós Gergely borász, tavaly év őszén csatlakozott vezetői csapatunkhoz. Kértük válaszoljon néhány kérdésre, hogy kicsit még jobban megismerhessük.

Kérlek, meséld el hogyan kerültél a szakma közelébe, hol máshol dolgoztál még eddig, mint borász? Mit tudhatunk még rólad?
Debreceni vagyok, gyermekkoromban nem volt az életem szerves része a szőlő-és bor kultúra, bár anyai és apai ágon is műveltek a felmenőim szőlőt, de csupán háztáji méretekben. A gimnáziumi évek alatt egy tanévet Argentínában, azon is belül Mendoza borrégió központjában töltöttem cserediákként, itt fogott meg a borászat annyira, hogy mikor hazaértem Magyarországra 18 évesen, akkor már biztosan tudtam, hogy borkészítéssel szeretnék foglalkozni a jövőben. A Corvinus Egyetem, illetve néhány szakmai gyakorlat elvégzését követően Budapesten dolgoztam borkereskedelemben, majd Tokajban a Sauska Pincészetnél lettem pincemester. Ezt követően a szintén tokaji Disznókő Szőlőbirtok és Pincészetnek voltam a borászati vezetője.
Nemrég érkeztél a Tóth Ferenc Pincészethez. Milyen a benyomásod, voltak korábbi információid a pincészetről, a borokról? Kóstoltál előtte Tóth Ferenc borokat?
Néhányszor kóstoltam már borokat a pincétől, leginkább gasztronómiában. Jó hatással voltak rám ezek a borok, stílusosak, természetesek és nagyon tiszták voltak.
Hogyan kezd bele az ember egy ilyen munkába, amikor át kell venni egy régóta működő, éppen átalakulásokon, fejlődésen keresztülmenő pincészet életének szakmai irányítását?
Sok-sok beszélgetéssel, hiszen a szüret közepén érkeztem, és a kitűzött cél természetesen a lehető legmagasabb minőség elérése mellett a pincészet stílusának megtartása volt. Ehhez sok információt kellett Katiékkal és a többi kollégával is megosztanunk egymással. Mi, és hogyan történt eddig, mit hagyunk meg a jövőben is, és mit változtatunk, újítunk meg.
Milyen újításokat vezettél be eddig, és mik a 2021-es terveid? Van „5 éves terv” a fejedben?
Az újítások inkább maradjanak kulisszatitkok, de alapvetően elmondható, hogy próbálunk a lehető legprecízebben dolgozni. 2021 tartalmas év lesz, az első, amikor egy teljes éven át már közösen gondolkodunk szőlőről, borászatról, borstílusokról, és ezeket a gondolatokat kell majd a lehető legjobban felhasználni a szüret folyamán. Az 5 éves tervet Katiék tűzték ki, azaz azt, hogy a legmagasabb minőségű egri borok és a Tóth Ferenc Pincészet neve a fogyasztók fejében összeforrjon, ebben minden benne van, amit tervként magunk elé állíthatunk.
Hova helyeznéd a Tóth Ferenc Pincészetet magyarországi viszonylatban? Nagyságát, technológiáját, szőlészeti munkásságát, borok minőségét, csapat felkészültségét és az offline és online kommunikációját tekintve?
Országos viszonylatban a borászat az elmúlt évtizedekben számtalanszor bizonyította kimagasló minőségű munkáját, ezt sok-sok díj támasztja alá. Úgy gondolom, hogy a birtok méretéhez, azaz a közepes birtoknagysághoz sokszor egyfajta lelkületnek is párosulnia kell mind a tulajdonos, mind a borász oldaláról, hiszen ez az a méret, amelynél még jelen lehet a személyesség, a maximális odafigyelés és kontroll minden munkafolyamat felett. Ez a birtokméret számomra az, amelynél komoly mennyiségekkel kell dolgozni, de mégis azt érezhetjük, hogy minden palackban ott van a kezünk munkája és lelkünk – mindannyiunknak, akik dolgozunk a borral. A borászat technológiája kifogástalan, minden 21. századi igényt kielégít, lehetővé teszi azt, hogy precízen és hatékonyan dolgozzunk. A legújabb technológiák mellett a borászat nem engedi el az egri hagyományokat sem, mint a tufapincét vagy az ászokhordós érlelést, amely mindamellett, hogy nagyon látványos, számomra szakmailag is értékes. A szőlőbirtok állapota magért beszél, Vincze Tamás szőlészeti munkája nagyon magas minőségi szintet képvisel, bátran támaszkodhattunk a borászatban a kiváló szőlő alapanyagokra 2020-ban is, amely nem nevezhető könnyű évjáratnak. A pincében lévő borok minősége nagyon jó az előző évjáratokból, a borászat stílusa is felismerhető, jól kőrül írható. A borászati csapat szakmailag jól felkészült, a fiúk nyitottak az újdonságokra. A cég kommunikációja látványos és ízléses, jól érzékelteti a borászat sajátosságait.
Szerinted mi a pincészet igazi erőssége? Nem csupán a borokra gondolok.
A személyesség, amely érezhető a teljes értékesítési csapat munkáján, azon, ahogy a fogyasztókat kiszolgálják. Ez a személyesség és családias hangulat tapasztalható a mindennapjainkban is a borászatban, úgy gondolom, hogy ez ma már ritka, miközben a megfelelő légkör nagyon nagy részben kulcs a minőségi munkához.
Van olyan tulajdonsága a pincészetnek, amit csak ő tud, vagy amiben igazán kiemelkedő? Akár kóstolók, akár szőlőfajta, akár technológia terén.
A már említett kiemelkedő adottságok és tulajdonságok mellett nagy jelentőséggel bír a Szépasszony-völgyben található pince, ahol az összes borunk megkóstolható, még azok is, amelyek igen kis palackszámban készülnek. Emellett a Tóthék rendezvénysorozat is az egyik fő erősségünkre, a személyességre támaszkodik, ráadásul a borvidék egyik – ha nem a legszebb – pontján fekszik, a Sík-hegy tetején.
Hogy képzeljük el egy munkanapod? Milyen az új csapat? Hogy érzed, összecsiszolódtatok?
A munkanap kezdetén az öltözőben jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel kezd a csapat, amelynek jó érzés a részese lenni. Ezt követően beszéljük át a napi munkát, járjuk végig a bormozgatások útját, eközben a pincét. Önállóan dolgozik mindenki, de folyamatosan kommunikálunk, segítjük egymást – egy borászatban ez csak így működhet. Ebben az időszakban sokat dolgozom számítógép előtt, de törekszem arra, hogy minél többet jelen legyek a pincében is. Az előttünk álló időszak izgalmas lesz, sok házasítást fogunk készíteni a következő hetekben, ezekre készülünk. Katival sokat beszélgetünk, sok tervünk van a jövőre, a közös munka precíz. Jó úton haladunk, úgy érzem. Könnyű vele kijönni, azt gondolom, hogy az Ő személyisége az alapja a már korábban említett személyességnek és családias légkörnek, amely jelen van a borászatban. A csapat nyitottan állt hozzám, sokat segítettek és segítenek a fiúk a pincében. Nehéz lenne velük nem jól kijönni, jó humorú, összetartó, értékes csapat!

Kapcsolat

Borbolt és Pincészet

3300 Eger, Kistályai út 40.
+36 36 311-552  | +36 30 519-1088 
E-mail cím

Nyitvatartás

H – P: 08.00 – 17.00
Szo: 08.00 – 14.00
V: Zárva

Szépasszonyvölgy

3300 Eger, 46-os pince
+36 30 602 0372

Nyitvatartás

HÉTFŐ: 11.00-18.00
KEDD-SZERDA: ZÁRVA
CSÜTÖRTÖK: 12.00-18.00
PÉNTEK : 12:00-21:00
SZOMBAT: 10.00-21.00
VASÁRNAP: 10.00-18.00

Borturizmus és kóstolás

+36 30 178 7042
E-Mail cím

EXPORT

Barta Éva
+36 20 988 6161
E-Mail cím

Hasznos linkek

Hírlevél

A Feliratkozás gomb megnyomásával kijelentem, hogy elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi irányelveket.

Kövess minket

© 2023 created by kriet.studio

© 2023 created by kriet.studio

Ellenőriznünk kell életkorod

Elmúltál 18 éves?

Sütik használata

Ez az oldal cookie-kat használ szolgáltatásaink nyújtásához és a releváns tartalmak megjelenítéséhez. Oldalunk használatával Ön elismeri, hogy elolvasta és megértette a Cookie-szabályzatunkat, az adatvédelmi szabályzatunkat és a szolgáltatási feltételeinket. A weboldalunk használata, beleértve szolgáltatásainkat és tartalmainkat is, ezen irányelvek és feltételek hatálya alá tartozik.

Az oldalunk használatával Ön elfogadja az Adatvédelmi szabályzatunk feltételeit.