Tóth Katalinnal a Tóth Ferenc Pincészet tulajdonosával beszélgetett Koklács Kata, a Color and Code ügyvezetője.

– Ha egy szóval kellene jellemezned 2020-at mi lenne az és miért?

Nem egy szóval jellemezném, mindinkább egy mondattal! „Milyen jó, hogy itt élek és kimehetek a szőlőbe!” Hirtelen csöppentünk egy olyan kaotikus állapotba tavaly, ami teljesen elképzelhetetlen volt 2019-ben. De nekünk szerencsére van egy „csigaházunk”, amiben meghúzhatjuk magunkat. Bármikor kimehetek a szőlőbe, egy helyre, ami számomra a Világ közepe, a Nyárfám alá, Tóthéknál.

– Ismerjük az előző év nehézségeit, de biztosan vannak olyan dolgok, amikre jószívvel gondolsz. Melyek azok a 2020-as emlékek, amiktől biztosan mosolyogsz?

Minden olyan kilátástalan volt, de ha a Tóthék Piknikekre gondolok, amiket hála istennek önfeledten rendezhettünk meg, boldog és hálás vagyok! Minden egyes alkalommal csodálatos volt látni azt, hogy mindenkiben a „wow” érzés kerekedik úrrá, ha leül a Nyárfához, átéli a teret, majd sötétesig nem is akar onnan elmenni. Ez volt a cél, a mi csodánkat átadni minél több vendégünknek, barátunknak. A piknikek során a legkülönbözőbb emberek jártak nálunk, külföldről és Magyarországról egyaránt. Együtt kóstoltunk szebbnél szebb borokat, ettünk finom falatokat, kötődtek barátságok, zajlottak éjszakába nyúló beszélgetések, ezek egyszerű dolgok, de életre szóló élmények. Nekem 20 éve az a hely a világ közepe, de már tudom, hogy immár másoknak is az lett! Örömöt megosztani az egyik legnagyobb feltöltő energia. Ha erről mesélek, mosolygok! Mindig!

– Összekovácsolta a Tóth Ferenc Pincészet csapatát 2020? Mit adott a csapatnak a különleges év?

Nagyon nehéz év volt. Voltak félelmek, hogy mi lesz és hogyan tovább. Voltak nagy elköszönések is. Elköszöntek tőlünk olyan kollégák akikkel azt hittem még sokáig leszünk együtt. Viszont minden rosszban van valami jó, letisztultak dolgok, például nagyon friss szemlélettel és tapasztalattal érkezett hozzánk Gergő, az új főborász. Másképp tesszük a dolgainkat és ez napról napra inspirál. Elkezdtünk még frissebben gondolkozni, nem csupán a borkészítés, de a borászat minden területén. Igazából egy új kezdet jött el a Pincészet életében. Most nagyon pozitívan éljük meg, a „valaminek a vége, egy újnak a kezdete” mondás tartalmát családi pincészetünk kollektívájában.

– Volt Szilveszteri fogadalmad? Hogy indult 2021?
Csendesen nagyon csendesen és tisztán telt az év vége. Abban hiszek, hogy tenni kell minden nap a dolgom szigorú rendben rendszerezve és annak meg lesz az eredménye. Nem foglalkozok azzal, amire nincs ráhatásom és nem tudom befolyásolni. Minden teszek úgy, hogy ha bárki betoppan hozzánk ugyanazt az élményt kapja, vagy inkább többet, mint 2 éve. Az exportértékesítésünk nagyon beindult és rengeteg a teendő. Valamint természetesen ezerrel készülök az újra nyitásra! Napokat számolva várjuk az idei első Tóthék Pikniket napsütésben, 2020-as friss borokkal, hideg fröccsel, sajtokkal, zenével és sok mosolygós, beszélgető, vidám emberrel … most azonnal indulnék!
Hatalmas büszkeség, hogy weboldalunk Interwine díjat nyert márciusban nemzetközi zsűri előtt, a dobogó második fokára állhattunk fel. Hiszünk abban, hogy borainkat és családi pincészetünket a helyi vendéglátáson túl az online térben is tudnunk kell képviselni, és fontos folyamatosan itt is jelen lenni. 2017-ben készült el a Tóth Ferenc Pincészet jelenlegi formába öltött többnyelvű, informatív weboldala, az online értékesítést lehetővé tevő sikeres webshopunkkal, ahol lényegében teljes bor szortimentünk vásárolható. A Colorandcode tervezője, webfejlesztője és designere keze munkáját dicséri az oldal, melyet folyamatosan naprakészen, frissen tart csapatuk érdekes és felhasználóbarát tartalmakkal.

– Már palackba kerültek a legfrissebb TF klasszikus borok, mik várhatóak még a pincéből?
Pontosan, a 2020-as reduktív borokat már mind lepalackoztuk április elejére. Leánykát, Királyleánykát, bemutatkozott az új Egri Csillagunk, készült új Kékfrankos Rosé, Kadarka Siller, a klasszikus kedvencek. Személyesen a Leánykáért rajongok leginkább! Tavasszal már az összeset, egyben tudjuk bemutatni. Frissek, ropogósak, kitűnő savszerkezettel és lendülettel. Jelenleg már a tavalyi évjáratból csak az Egri Csillag Superior és 2020-as Rajnai Rizling boraink vannak még hordóban a fehérek közül, a következő hetekben viszont ezeket a borokat is kifejtjük és elvégezzük a végső házasításokat. A 2020-as vörösek tavaszi fejtéseit kezdjük el a közeljövőben, természetesen ezek a borok még további hordós érlelést fognak kapni. A korábbi évjáratú vörösborok házasításait is elkezdjük a hetekben. Izgalmas, kóstolásokkal teli időszak előtt állunk.

– Kissé sablonos, de mi, az amit leginkább vársz 2021-től? Lesz valami újdonság a bor szortimentben?

Letisztulás. Nagyon régen foglalkozunk azzal, hogyan tudjuk végre egyértelműsíteni magunkat a bor szortimentben. Már majdnem meg van a képlet, a sor. Friss tételek, egy komoly egries fehér házasítás, kérői szüretelésű Leányka , a vörösek terén a  fő fókusz a bikavérek lesznek. A Várvédő nevet pedig megkapja a Bikavér superiorunk. A Kadarkától is sokat remélünk a jövőben is.

– Mondanál egy – két pince kulisszát ami mostanság aktuális? 

A járványhelyzetből fakadó nehézséget megpróbáljuk részben a saját helyzetünk javítására fordítani. Olyan dolgokat csinálunk, olyanokról gondolkodunk, amire békeidőben nincs idő vagy energia.  Muszáj, hogy erősebben jöjjünk ki ebbel a szörnyű időszakból és ne elgyengülve. Szerencsére erre megvan a lehetőségünk és a kollégák is partnerek ebben, sőt számunkra is fontos, hogy látják a perspektívát.
Nagy szívügyem a vegán életmód, a sport és reform életvitel, számomra ez elengedhetetlen a jó közérzethez. Izgalmas kulissza lehet, hogy a Leányka 2020 borunk 100% vegán, amely azt jelenti egyszerűen, hogy a borkészítési folyamat során egyik segédanyag sem tartalmaz állati eredetű komponenst. (pl. a derítéshez használatos tojásfehérjét) Meg is kaptuk rá hivatalosan a minősítést.

– Egy hosszú nap után Tóth Kati milyen bort bont fel este a vacsora mellé? Van kedvenc étel – bor párosod?

Valamilyen testes fehér egri bort. A gazdag gyümölcsös ásványos borokat kedvelem, bármelyikhez izgalommal fordulok.

Kapcsolat

Borbolt és Pincészet

3300 Eger, Kistályai út 40.
+36 36 311-552  | +36 30 519-1088 
E-mail cím

Nyitvatartás

H – P: 08.00 – 17.00
Szo: 08.00 – 14.00
V: Zárva

Szépasszonyvölgy

3300 Eger, 46-os pince
+36 30 602 0372

Nyitvatartás

HÉTFŐ: 11.00-18.00
KEDD-SZERDA: ZÁRVA
CSÜTÖRTÖK: 12.00-18.00
PÉNTEK : 12:00-21:00
SZOMBAT: 10.00-21.00
VASÁRNAP: 10.00-18.00

Borturizmus és kóstolás

+36 30 178 7042
E-Mail cím

EXPORT

Barta Éva
+36 20 988 6161
E-Mail cím

Hasznos linkek

Hírlevél

A Feliratkozás gomb megnyomásával kijelentem, hogy elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi irányelveket.

Kövess minket

© 2023 created by kriet.studio

© 2023 created by kriet.studio

Ellenőriznünk kell életkorod

Elmúltál 18 éves?

Sütik használata

Ez az oldal cookie-kat használ szolgáltatásaink nyújtásához és a releváns tartalmak megjelenítéséhez. Oldalunk használatával Ön elismeri, hogy elolvasta és megértette a Cookie-szabályzatunkat, az adatvédelmi szabályzatunkat és a szolgáltatási feltételeinket. A weboldalunk használata, beleértve szolgáltatásainkat és tartalmainkat is, ezen irányelvek és feltételek hatálya alá tartozik.

Az oldalunk használatával Ön elfogadja az Adatvédelmi szabályzatunk feltételeit.