Egri Leányka

Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtája. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával.

Egri Leányka

Egri Leányka Legenda

Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka.

EGRI LEÁNYKÁK

Tóth Ferenc borok, amik az Egri Leányka tiszta jegyeiben kerültek palackokba.
Az alábbi borok választéka igazolja leginkább számunkra, mennyi mindent rejt ez a szőlőfajta.

EGRI LEÁNYKA SUPERIOR 2014

Egri Leányka Superior 2014

EGRI LEÁNYKA SUPERIOR 2014

Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtája. Az ebből a szőlőből készült borok nagy hírnevet szereztek a városnak. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki.

Díjak: Aranyérem – Mundus Vini Summer Tasting 2017, Németország, Hónap bora – 2017. augusztus – VinCE magazin, Borkiválóság – Nemzeti Borkiválóság Program 2018

EGRI LEÁNYKA SUPERIOR 2016

Egri Leányka Superior 2016

 

EGRI LEÁNYKA SUPERIOR 2016

A pohárban frissen, fiatalosan mozgó, arany színű bor illata kései jelleget hordoz magán. Birs, aszalt kajszi, almahéj és datolya sorjázik benne. Nagyon különleges karakterű. S ez ízében is megmutatkozik. A gyümölcsök az előbbihez hasonlóan katonás rendben követik egymást, de lendületes savai már felülírják az édeskés jellegét. Ennek ellenére azért a háttérben mindvégig érezzük az alkoholédesség simogató hatását. Sőt, az utóízében még a vaníliás zamatok tovább is fokozzák ezt az érzetet. Kifejezetten sokáig megmaradnak az aromái a korty végén.

Díjak: Aranyérem – VinAgora Nemzetközi Borverseny 2018, Aranyérem – MUNDUS VINI Summer Tasting 2018, Magyar Bor Nagydíj 2018 – Magyar Borszakírók Köre

EGRI LEÁNYKA KÉSŐI SZÜRETELÉSŰ 2017

Egri Leányka Superior Késői szüret 2017

EGRI LEÁNYKA KÉSŐI SZÜRETELÉSŰ 2017 – 0,5l 

Az élénk aranyszínű, közepes viszkozitású bor kissé szégyenlősen bontakozik ki a pohárban. Pedig nincs mitől tartania, mert illata hűen tükrözi a fajta karaktereit. Szőlővirág és a frissen szedett, roppanós bogyóhéj aromái keverednek nyári rétek szénás-herbás illatával. A zamatok pontosan ugyanezt a diszkrét bájt hordozzák. Könnyed savai üdítőleg hatnak az édességtől már-már szőlőcukorkás jelleget öltött karakterében. Közepesen hosszú lecsengése ugyanazt a vonalvezetést követi, mint illat és íze.

Díjak: Legjobb Desszert bor – Egri Borvidéki Borverseny 2018

ÉDES LÁNYOM 2017

Édes Lányom 2017

 

ÉDES LÁNYOM 2017

Egy szép, telt, késői jelleget magában hordozó, félédes kategóriájú bor. Illatában virágos, ananászos valamint az érlelésből származó hordós aromák.

Összetétel: 100% Leányka

KIRÁLYLEÁNYKA 2017

Királyleányka 2017

 

KIRÁLYLEÁNYKA 2017

Kifinomult illatözön, muskotályos, fehér húsú őszibarack kis szénával. Zamatokban bővelkedik, savai simulékonyak, mégis üde lendületes, harmonikus fél száraz bor.

Összetétel: 100% Királyleányka

LEÁNYKA 2018

Leányka 2017

 

LEÁNYKA 2018

Már az első korty után feltűnik bársonyos, selymes simulása nyelés közben. Halvány szín, tiszta élénk illat benne szőlő- és mézes virágillat, zöld húsú őszibarack uralkodik. Ízében dominálnak az gyümölcsös, őszibarackos jegyek finom savérzettel, mely értékes borrá teszi. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki.

Összetétel: 100% Egri Leányka

LEÁNYKA HÁZASÍTÁSOK

Az Egri Leányka, mint szőlőfajta nem csak magában remekel, hanem a házasításokban is megállja a helyét. Számunkra ezért is meghatározó eleme akár az Egri Csillag boroknak is.

GYÖNGYÖZŐBOR FEHÉR 2017

Gyöngyöző Fehér

 

GYÖNGYÖZŐBOR FEHÉR 2017

Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtái. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki. A Királyleányka erdélyi eredetű hagyományos magyar szőlőfajta, szintén hungarikum. A kövérszőlő és a leányka természetes hibridje. Az Ottonel Muskotály a legősibb fehér szőlőfajták egyike. Illata miatt az egyik leggyakrabban használt házasítási alap.

Összetétel: Leányka, Királyleányka, Ottonel Muskotály

EGRI CSILLAG SUPERIOR 2017

Egri Csillag Superior 2017

 

EGRI CSILLAG SUPERIOR 2017

Tükrösen csillogó, aranyba hajló, de még szalmasárga színű bor. Illata enyhén mentás, édeskés. Ízében vajas kukorica, menta, ásványosság társul a fahordó jegyeihez. Karakán kis bor ez. Savai határozottak, de épp így adnak lendületet a bornak (és kóstolójának!). Kifejezetten hosszú, gyümölcsös a lecsengése, nyomatékosítva a bor karakterességét és sokoldalúságát.

Összetétel: Olaszrizling, Királyleányka, Hárslevelű, Leányka

EGRI CSILLAG 2018

Tóth Ferenc Pincészet

EGRI CSILLAG 2018

Közepesen intenzív szalmasárga bor aranyreflexekkel. Ízig – vérig magyar, igazi egri bor. Aromakészlete egyszerre friss, fűszeres és érett. Ízében citrusok, herbák érződnek, kiegészülve egy kis muskotályossággal. Savai fiatalosak, elegánsak. Telt, harmonikus tartós lecsengésű bor 3-4 éves érlelési potenciállal.

Összetétel:  Leányka, Királyleányka, Olaszrizling, Hárslevelű, Ottonel Muskotály

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez