Egri Leányka Superior 2017

4000 Ft

Kategória: Címke:

Az élénk aranyszínű, közepes viszkozitású bor kissé szégyenlősen bontakozik ki a pohárban. Pedig nincs mitől tartania, mert illata hűen tükrözi a fajta karaktereit. Szőlővirág és a frissen szedett, roppanós bogyóhéj aromái keverednek nyári rétek szénás-herbás illatával. A zamatok pontosan ugyanezt a diszkrét bájt hordozzák. Könnyed savai üdítőleg hatnak az édességtől már-már szőlőcukorkás jelleget öltött karakterében. Közepesen hosszú lecsengése ugyanazt a vonalvezetést követi, mint illat és íze.

További információk

EGYSÉGÁR

5333,33 Ft/l

ÖSSZETÉTEL

100 % Leányka

CÍMKE LEGENDA

Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka.

TECHNOLÓGIA

Késői szüretelésű Leányka, október végén szüreteltük, az Almagyar dűlőben. Az időjárás nagyon kedvezett a töppedésnek, ennek következtében nagyon szép alapanyagot sikerült szüretelnünk, magas mustfokkal. zúzás-bogyózás után a cefrét egy napig hidegen áztattuk, majd ezt követően préseltük. A mustot 6 C-on, ülepítettük, majd másnap a tiszta mustot beoltottuk és 12 fokon erjesztettük. 13 és fél alkoholfoknál az erjedést megállítottuk (hűtés-kénezés-derítés). Kb. 2 hét múlva lefejtettük a derítésről, és kapott egy közepes szűrést. Reduktív módon, kórtartályban erjedt, nem kapott fahordós érlelést. 2018 május 4-én palackoztuk.

ANALITIKA

Alkohol: 12,86% vol, Összes cukor: 79,1 g/l, Cukormentes extrakt: 45,1 g/l, Titrálható sav: 7,09 g/l, Szabad kéndioxid: 10 mg/l

DÍJAK

Legjobb Desszert bor – Egri Borvidéki Borverseny 2018