Egri Leányka Superior Késői szüret 2017

4000 Ft

Kategóriák: , Címke:

Az élénk aranyszínű, közepes viszkozitású bor kissé szégyenlősen bontakozik ki a pohárban. Pedig nincs mitől tartania, mert illata hűen tükrözi a fajta karaktereit. Szőlővirág és a frissen szedett, roppanós bogyóhéj aromái keverednek nyári rétek szénás-herbás illatával. A zamatok pontosan ugyanezt a diszkrét bájt hordozzák. Könnyed savai üdítőleg hatnak az édességtől már-már szőlőcukorkás jelleget öltött karakterében. Közepesen hosszú lecsengése ugyanazt a vonalvezetést követi, mint illat és íze.

További információk

ÖSSZETÉTEL

100 % Leányka

CÍMKE LEGENDA

Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka.

TECHNOLÓGIA

Késői szüretelésű Leányka, október végén szüreteltük, az Almagyar dűlőben. Az időjárás nagyon kedvezett a töppedésnek, ennek következtében nagyon szép alapanyagot sikerült szüretelnünk, magas mustfokkal. zúzás-bogyózás után a cefrét egy napig hidegen áztattuk, majd ezt követően préseltük. A mustot 6 C-on, ülepítettük, majd másnap a tiszta mustot beoltottuk és 12 fokon erjesztettük. 13 és fél alkoholfoknál az erjedést megállítottuk (hűtés-kénezés-derítés). Kb. 2 hét múlva lefejtettük a derítésről, és kapott egy közepes szűrést. Reduktív módon, kórtartályban erjedt, nem kapott fahordós érlelést. 2018 május 4-én palackoztuk.

ANALITIKA

Alkohol: 12,86% vol, Összes cukor: 79,1 g/l, Cukormentes extrakt: 45,1 g/l, Titrálható sav: 7,09 g/l, Szabad kéndioxid: 10 mg/l

DÍJAK

Legjobb Desszert bor – Egri Borvidéki Borverseny 2018

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem tudja elolvasni? Kérjen újat! captcha txt

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Egri Leányka Superior 2016