Egri Leányka Superior 2016

11900 Ft

Kategória: Címke:

A pohárban frissen, fiatalosan mozgó, arany színű bor illata kései jelleget hordoz magán. Birs, aszalt kajszi, almahéj és datolya sorjázik benne. Nagyon különleges karakterű. S ez ízében is megmutatkozik. A gyümölcsök az előbbihez hasonlóan katonás rendben követik egymást, de lendületes savai már felülírják az édeskés jellegét. Ennek ellenére azért a háttérben mindvégig érezzük az alkoholédesség simogató hatását. Sőt, az utóízében még a vaníliás zamatok tovább is fokozzák ezt az érzetet. Kifejezetten sokáig megmaradnak az aromái a korty végén.

További információk

EGYSÉGÁR

15866,66 Ft/l

ÖSSZETÉTEL

100 % Leányka

CÍMKE LEGENDA

Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka.

TECHNOLÓGIA

Késői szüretelésű Leányka, október végén szüreteltük, az Almagyar dűlőben. Zúzás-bogyózás után a cefrét egy napig hidegen áztattuk, majd ezt követően préseltük. A mustot 6 C-on, ülepítettük, majd másnap a tiszta mustot beoltottuk és 12 fokon erjesztettük. Az erjesztés kb. 6 hétig tartott, ekkor a durva seprőről lefejtettük, és 2db 5 hl-es másodtöltésű hordóban érleltük. 15 hónapot töltött hordóban, majd lederítettük, és 2018 áprilisában palackoztuk.

ANALITIKA

Alkohol: 13,68 % vol, Összes cukor: 2,0 g/l, Cukormentes extrakt: 32,5 g/l, Titrálható sav: 5,7 g/l, Szabad kéndioxid: 19 mg/l

DÍJAK

Aranyérem – VinAgora Nemzetközi Borverseny 2018, Aranyérem – MUNDUS VINI Summer Tasting 2018, Magyar Bor Nagydíj 2018 – Magyar Borszakírók Köre