Egri Leányka Superior 2014

3000 Ft

Kategória: Címke:

Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtája. Az ebből a szőlőből készült borok nagy hírnevet szereztek a városnak. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki.

További információk

ÖSSZETÉTEL

100 % Leányka

CÍMKE LEGENDA

Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka.

TECHNOLÓGIA

A töppedt de nem aszús szőlő október végén lett szüretelve az Almagyar dűlőben. A beérkező szőlőt zúztuk, bogyóztuk, a mustot 1 napig ülepítettük majd ezt 10 Co – on hidegen erjesztettük. Erjedés után derítettük. Az alapbor 5 hl-es tölgyfahordóba és 20 hl-es ászokhordóba került 10 hónapig. Ezt követően kóracél tartályba összefejtettük. A bort 2017 májusában töltöttük palackba. A borászat első superior kategóriájú leányka bora.

ÉTELAJÁNLAT

Fogyasztását 12-14 fokon ajánljuk, halakhoz és szárnyasokhoz.

ANALITIKA

Tényleges alkohol: 13,07 %, Összes cukor: 2,9 g/l, Cukormentes extrakt: 27,1 g/l, Titrálható sav: 5,0 g/l, Szabad kén: 32 mg/l

DÍJAK

Aranyérem – Mundus Vini Summer Tasting 2017, Németország, Hónap bora – 2017. augusztus – VinCE magazin, Borkiválóság – Nemzeti Borkiválóság Program 2018.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem tudja elolvasni? Kérjen újat! captcha txt

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Egri Csillag Superior 2016