Egri Leányka Superior 2014

6900 Ft

Kategória: Címke:

Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtája. Az ebből a szőlőből készült borok nagy hírnevet szereztek a városnak. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki.

További információk

EGYSÉGÁR

9200 Ft/l

ÖSSZETÉTEL

100 % Leányka

CÍMKE LEGENDA

Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka.

TECHNOLÓGIA

A töppedt de nem aszús szőlő október végén lett szüretelve az Almagyar dűlőben. A beérkező szőlőt zúztuk, bogyóztuk, a mustot 1 napig ülepítettük majd ezt 10 Co – on hidegen erjesztettük. Erjedés után derítettük. Az alapbor 5 hl-es tölgyfahordóba és 20 hl-es ászokhordóba került 10 hónapig. Ezt követően kóracél tartályba összefejtettük. A bort 2017 májusában töltöttük palackba. A borászat első superior kategóriájú leányka bora.

ÉTELAJÁNLAT

Fogyasztását 12-14 fokon ajánljuk, halakhoz és szárnyasokhoz.

ANALITIKA

Tényleges alkohol: 13,07 %, Összes cukor: 2,9 g/l, Cukormentes extrakt: 27,1 g/l, Titrálható sav: 5,0 g/l, Szabad kén: 32 mg/l

DÍJAK

Aranyérem – Mundus Vini Summer Tasting 2017, Németország, Hónap bora – 2017. augusztus – VinCE magazin, Borkiválóság – Nemzeti Borkiválóság Program 2018.