Egri Kékfrankos Superior 2013 Tornyos

19900 Ft

Kategória: Címke:
Jubileumi bor a Pincészet 35. évfordulójára – limitált palackszámban
Mély rubin színe már sokat sejtető, nem beszélve arról, ahogy lomhán végig csordogál a pohár falán. Karimái nagy beltartalomról tanúskodnak. Diszkréten bőrös aromái gyorsan elillannak és egy csokoládédesszertes, meggyes-marcipános, konyakos jelleg jelenik meg benne, amelynek hátterében szépen megbújik a szegfűszeg kellemes illata. Íze intenzíven meggylikőrös, amit egy izgalmas csokoládés felhang kísér végig. Telt, tanninjai bársonyosak, bár még kissé szárítóak, de így is finomak. Savai már teljesen lekerekedtek. Magas alkohol érzete szerencsére csak a likőrös jellegében érződik és nem karcosságban. Melengető hatása miatt igazi téli esték bora, karaktere szinte csokoládéért kiált.

További információk

EGYSÉGÁR

26533,33 Ft/l

ÖSSZETÉTEL

100% Kékfrankos

TECHNOLÓGIA

2013-ban a száraz, meleg tavaszt egy szintén meleg, csapadékszegény nyár követte. Augusztus végén volt egy kéthetes eső, az ősz viszont szintén száraz, hosszú és meleg volt, aminek köszönhetően tökéletesen beérett gyönyörű alapanyagot sikerült szüretelnünk. A kedvező időjárásnak köszönhetően a szőlő töppedésnek indult. Október 21-én 170 kg töppedt mazsolás szemet válogattunk le a 25 sor Weisbergi Kékfrankosunkról. Másnap megkezdtük a szüretet. A szőlő 100%-ban egészséges, tökéletesen érett volt, a mustfok 22, a sav 6,7 g/l. Zúzás, bogyózás után a cefre egy részét 10 hl-es kádban erjesztettük a mazsolás szemekkel együtt. Ezt három hétig csömöszöltük, majd a félédesre kierjedt cefrét kipréseltük. Préselés után ülepítettük és az erről lefejtett bort egy alapderítés után 5 hl-es másodtöltésű hordóba tettük. A bor négy évet töltött a hordóban. A végeredmény ez a telt, extraktban gazdag, komplex bor, amelyben az érlelés során kialakult hordós jegyek mellett megjelennek a konyakmeggyes-csokis aromák.

ANALITIKA

Alkohol: 15,27 %, Összes cukor : 1,6 g/l, Cukormentes extrakt: 26,6 g/l, Titrálható sav: 5,0 g/l, Szabad kéndioxid: 28 mg/l

DÍJAK

Super 12 – Magyar Borszakírók Köre