Egri Csillag Superior 2017

4000 Ft

“Tükrösen csillogó, aranyba hajló, de még szalmasárga színű bor. Illata enyhén mentás, édeskés. Ízében vajas kukorica, menta, ásványosság társul a fahordó jegyeihez. Karakán kis bor ez. Savai határozottak, de épp így adnak lendületet a bornak (és kóstolójának!). Kifejezetten hosszú, gyümölcsös a lecsengése, nyomatékosítva a bor karakterességét és sokoldalúságát.” (CsokiLaBor)

A Nagy-Egeden és környékén, a város északkeleti végein lévő szőlőkben valaha őrkunyhók álltak. Türk Frigyes leírása szerint ezek az őrházak éjjel fáklyákkal voltak kivilágítva, így téve beláthatóvá a területet. Az őrkunyhók éjszakai fényének így védelmi és útjelző funkciója is volt. Az akkoriban hosszú ideig eltartó utazást mifelénk sokszor éjszaka sem hagyták abba. Az utas barát jelzőfényeknek híre ment országszerte. Akkoriban terjedt el ez a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!

További információk

EGYSÉGÁR

5333,33 Ft/l

TECHNOLÓGIA

Négyboros házasítás, amelyben mind a négy fajtát külön-külön reduktív módon erjesztettük. A Hárslevelűt és az Olaszrizlinget másodtöltésű 5 hl-es hordókban érleltük tovább 5 hónapon keresztül. Áprilisban elvégeztük a házasítást, majd július 3-án palackoztuk. 4000 palack készült belőle.

ÖSSZETÉTEL

Hárslevelű, Olaszrizling, Királyleányka, Leányka

ÉTELAJÁNLAT

Halételekhez, szárnyasokhoz kiváló. 12-14 fokon fogyasszuk.

ANALITIKA

Alkohol: 12,81 % vol, Összes cukor: 2,8 g/l, Cukormentes extrakt: 21,2 g/l, Titrálható sav: 6,0 g/l, Szabad kéndioxid: 24 mg/l

DÍJAK

Aranyérem – Egri Borvidéki Borverseny 2019