Egri Csillag 2018

2000 Ft

Közepesen intenzív szalmasárga bor aranyreflexekkel. Ízig – vérig magyar, igazi egri bor. Aromakészlete egyszerre friss, fűszeres és érett. Ízében citrusok, herbák érződnek, kiegészülve egy kis muskotályossággal. Savai fiatalosak, elegánsak. Telt, harmonikus tartós lecsengésű bor 3-4 éves érlelési potenciállal.

További információk

EGYSÉGÁR

2666,66 Ft/l

EGRI CSILLAG LEGENDA

A Nagy-Egeden és környékén, a város északkeleti végein lévő szőlőkben valaha őrkunyhók álltak. Türk Frigyes leírása szerint ezek az őrházak éjjel fáklyákkal voltak kivilágítva, így téve beláthatóvá a területet. Az őrkunyhók éjszakai fényének így védelmi és útjelző funkciója is volt. Az akkoriban hosszú ideig eltartó utazást mifelénk sokszor éjszaka sem hagyták abba. Az utas barát jelzőfényeknek híre ment országszerte. Akkoriban terjedt el ez a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!

ÖSSZETÉTEL

Leányka, Királyleányka, Olaszrizling, Hárslevelű, Ottonel Muskotály

TECHNOLÓGIA

85%-ban Kárpát-medencei fajták alkotják. Az alapborokat reduktív körülmények között külön-külön erjesztettük és a kierjedt új borokat házasítottuk össze. Összeállítás után kb. 1 hónapot állt egyben, majd márciusban palackoztuk.

ÉTELAJÁNLAT

Halételekhez, szárnyasokhoz, gyümölcsös sültekhez, salátákhoz kiváló. 12-14 fokon fogyasszuk.

ANALITIKA

Alkohol: 12,94%, Összes cukor: 4,0 g/l, Cukormentes extrakt: 20,1 g/l, Titrálható sav: 5,4 g/l, Szabad kén-dioxid: 36 mg/l