Talán elkényeztetett minket az elmúlt négy évjárat, hiszen a 2015, 2016, 2017 és 2018-as években is csodaszép borok születtek a pincénkben.

Év elején izgatottak voltunk, hogy milyen új kihívásoknak nézünk elébe, ami áprilistól meg is érkezett.

A virágzás 3-4 hét késéssel indult el a borvidéken és szakaszos is volt. A hosszadalmas virágzás miatt a késői fajtákat növényvédelmi szempontból nagyban érintette a lisztharmat és peronoszpóra fertőzés (cabernet franc, merlot). A védekezés is nehezebb volt, mint az előző években, hiszen két permetezési forduló között 20 nap telt el, az optimális 10-14 nap helyett.

Aztán májustól csak esett és esett minden nap.

Sokszor özönvízszerűen szinte minden nap megáztunk. Egyszerre hullott nagy mennyiség rövid idő alatt a földekre. Úgy éreztem, soha nem áll el… és így is lett, hiszen júniusban is tovább esett.

Májusban és júniusban összesen 260 mm csapadék esett, öt alkalommal is előfordult, hogy 50-60 mm csapadék hullott egyszerre. Voltak dűlők, ahova ettől nagyobb mennyiség is érkezett.

Augusztus elején újra 60 és 40 mm csapadék hullott és jelentős károk történtek a területeken. Folyamatosan szenvedtünk a talajerózió miatt: a völgybe lezúdult vizet két hétig hordtuk vissza, de a következő eső egy nap alatt tönkretette a munkánkat. Voltak nehéz napok.

Ilyenkor mindig az jutott eszembe, milyen lesz az idei évjárat… de erre majd márciusban térhetünk vissza.

Most még várom, mikor indul a szüret. Csendes szemlélőként kifutok az Almagyarra vagy a Síkhegyre és kóstolóm a szőlőt, mikor lesz itt az ideje. Izgalommal nézem az időjárásjelentést, mert egy szép “vénasszonyok nyara” még megmelengetné az évjáratot.

Miért más ez az év?

Történtek olyan folyamatok is, melyek Papa 80 éve alatt sosem. Az egyik ajándék, hogy a kétéves ültetvényünk az Almagyar-dűlőben annyira szép, mintha egy négyéves ültetvény között sétálnánk. Papa telepített ide 9 klón kadarkát, amelyből 220 oltványt ültetett el, hogy kísérletezhessek vele. Ezeket már idén szüreteljük és mindegyiket külön szeretnénk majd követni, milyen bor születik belőle.

Tóth Katalin 

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc Pincészet