Az új Egri Csillag Superior borunk egy ötboros házasítás, melyhez a kiváló alapanyagokat a Marinka, és az Almagyar dűlőkben termeltük. Minden fajta külön, irányított erjesztéssel készült. Az Olaszrizlinget, a Rajnai rizlinget és a Hárslevelűt 5 hónapig 5 hl-es másodtöltésű hordókban érleltük, a Leányka és a Királyleányka pedig reduktív eljárással készült. A bor 2019. májusában lett összeházasítva, majd augusztus végén palackoztuk. Ez a bor került elsőként az Egri palackba, amiből 3800 palack készült. Halételekhez és szárnyasokhoz ajánljuk, 12-14 fokon fogyasszuk.

Az Egri Palack formáját egy régi, már-már elfeledett bikavéres üveg ihlette, amelyből már csak néhány található meg a borászatok pincéiben. A ‘70-es, ‘80-as években ilyen üvegekben exportálták a bikavéreket a külföldi piacokra, ehhez a formához tértek végül vissza a Borműhelyes tagok. A hagyományos palackhoz képest a modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, és feliratot is kapott minden egyes darab.

Az Egri Borműhely tagjai szerették volna, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő olyan borokat tölthetnek, amik kivétel nélkül a helyi borbíráló bizottság által vakon lekóstolt tételek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások is, az egyetlen kritérium, hogy az egri superior és grand superior termékleírásnak feleljenek meg. A kezdeményezés nyitott bármely helyi pincészet számára, aki csatlakozni szeretne és megfelel a szigorú kritériumoknak.

A borműhely tagjai már a palack tervezésekor szem előtt tartották, hogy az környezetkímélő is legyen, így egy könnyű üveget terveztettek. Az előremutató kezdeményezés célja a kevesebb anyagfelhasználás volt, valamint az, hogy a fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjából is megfeleljen a palack a mai kor elvárásainak.

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez