Február 15-én, pénteken egy vertikális kóstoló keretén belül mutatjuk be a Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér repertoárját, kiemelt szerepet adva köztük Egri Bikavér Grand Superior 2016 tételünknek, mely először kerül a nyilvánosság elé. Az est folyamán 6 évjárat 7 különböző Egri Bikavére kerül a poharakba, melyek mellé kóstoló tállal kedveskedünk (sonka, sajtok, bagett, kencék, magvak), miközben nem csak a borok, hanem Mi is mesélünk. Félidőben pedig minden érdeklődőnek megmutatjuk a hegy gyomrában kialakított pincerendszer csodáit.

Egri Bikavér néven kizárólag védett eredetű száraz vörösbor hozható forgalomba. A bortermő táj világhírű bora a Bikavér, amely különféle vörösborok házasítása: az alapborokat legalább egy évig kell fahordóban, majd házasítás után fél évig palackban érlelni.

Borsor:

Tóth Ferenc PincészetEgri Bikavér Válogatás 2009
Ez a klasszikus Bikavér, a pincészet legjobb boraiból (Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kadarka)  válogatott házasítás. Az alapborok részben 60 hl-es ászokhordókban, részben tölgyfahordókban érlelődtek 15 hónapon keresztül. Házasítást követően, két hónap érés után palackoztuk. A bor mély színű, sokrétű, avarra és fekete gyümölcsökre emlékeztető aromákkal, zamatokkal. Lecsengése tartós, sokáig megmarad a szájban kellemes étcsokoládés felhangja. Nagy potenciál rejlik benne…

Egri Bikavér Klasszikus 2011
Az alapborok érlelése részben 60 hl-es ászokhordókban, részben tölgyfa hordókban történt. 12 hónap után próbaházasítás alapján összefejtettük, majd 14 hónap múlva letöltöttük. Bikavér borunk gerincét a borvidék hagyományaihoz híven a fűszeres, határozott savkészletű kékfrankos adja. Ehhez az aromagazdagságot és a tökéletes harmóniát a gyümölcsös kadarka, a vaníliás merlot és az ibolyás cabernet franc nyújtja. A bor játékos savaival, jó csersavaival, a fahordós érlelés finoman érezhető jegyeivel válik igazán filigránná.

Egri Bikavér Klasszikus 2012
Az alapborok érlelése részben 60 hl-es ászokhordókban, részben tölgyfa hordókban történt 18 hónapig. Házasítás után a bort letöltöttük melyet palackos érlelés követett. Összetett, telt harmonikus bor, több éves potenciállal.

Egri Bikavér Superior 2013
Kékfrankos alapon a három bordeaux-i fajta (Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) és a Pinot Noir, valamint a Kadarka is helyet kapott ebben a blendben. Az alapborok részben 500 l-es másod töltésű és 225 l-es másod töltésű barrique hordókban 14 hónapot érlelődtek. Házasítást követően, két hónap érés után lepalackoztuk, majd még fél évig érleltük palackban. Tanninérzete szinte édesen bársonyos, komoly szerkezetű, kerek, hosszú lecsengésű bor nagy potenciállal.

A bor az egyik legnagyobb büszkeségünk, amely számos díjjal hozott számunkra elismerést: Aranyérem – Országos Borverseny 2017, Aranyérem – Vinagora Nemzetközi Borverseny 2017, 28. hely – Top 100 Legjobb Magyar bor 2016, Ezüstérem – Finger Lakes International Wine Competition – Mendon – New York, Aranyérem – Mundus Vini 2016, Németország, Prestige Reserve Vinum Bonum, Aranyérem – Berliner Wine Trophy 2018.

Egri Bikavér Superior 2015
A borhoz a kiváló, teljes érésben leszedett alapanyagok (Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka) a Síkhegy, Almagyar és Tihamér dűlőkből származnak. Zúzás, bogyózás után kór tartályokban 28 – 32 napig erjesztettük. A maceráció körfejtéssel történt. Kierjedés után préseltük, majd két hetes ülepítés után a durva seprőről lefejtettük, és ászok, illetve barrique hordókba került 16 hónapra. Házasítás után 2017 augusztusában került palackba. A bor intenzív ibolyás, szilvás illattal és egyszerre cseresznyés – meggyes fűszeres jegyekkel.

Fiatal kora ellenére már most elért néhány olyan eredményt, amiért büszkék lehetünk rá: Aranyérem – Semmelweis Egyetem Bora 2018, Országos Borverseny, Aranyérem – X. Jubileumi Nemzetközi Kékfrankos Borverseny.

Egri Bikavér Klasszikus 2016
Az alapborok érlelése részben 60 hl-es ászokhordókban, részben 5 hl-es tölgyfa hordókban történt, 18 hónapig. Házasítás után a bort, még 3 hónapig egyben érleltük, majd 2018 októberében lepalackoztuk. Egyszerre fűszeres és gyümölcsös karakterű. Vibráló, mégis könnyen értelmezhető.

ÚJDONSÁG! Egri Bikavér Grand Superior 2016 – Hamarosan!

Időpont: 2019. február 15., péntek, 19:00–21:00
Helyszín: 3300 Eger, Kistályai út 40.
Belépődíj: 6 900 Ft/fő (amely tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és a kóstoló tálat)

Jelentkezni az eseményre, az alábbi elérhetőségeken van lehetőség:

Szabó Eszter: 06-30-178-7042 | tourism@tothferencpinceszet.hu

Részletek: Facebookon

Szeretettel várunk Benneteket!

Tóth Ferenc Pincészet

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc PincészetTóth Ferenc Pincészet