Frissek, ropogósak, üdítőek és mindegyikük a kivételes 2017-es évből érkezett…

Ezeket a könnyed, fiatalos borokat ajánljuk a nyárra Nektek a Tóth Ferenc Pincészet kínálatából!

Csillagok

Lendületes savak, gyümölcsös zamatok, a Leányka, Királyleányka, Olaszrizling, Hárslevelű és Ottonel Muskotály házasításával.

Egri Csillag 2017

Közepesen intenzív szalmasárga bor aranyreflexekkel. Ízig – vérig magyar, igazi egri bor. Aromakészlete egyszerre friss, fűszeres és érett. Ízében citrusok, herbák érződnek, kiegészülve egy kis muskotályossággal. Savai fiatalosak, elegánsak. Telt, harmonikus tartós lecsengésű bor 3-4 éves érlelési potenciállal.

Egri Csillag Superior 2017

Tükrösen csillogó, aranyba hajló, de még szalmasárga színű bor. Illata enyhén mentás, édeskés. Ízében vajas kukorica, menta, ásványosság társul a fahordó jegyeihez. Karakán kis bor ez. Savai határozottak, de épp így adnak lendületet a bornak (és kóstolójának!). Kifejezetten hosszú, gyümölcsös a lecsengése, nyomatékosítva a bor karakterességét és sokoldalúságát.

Gyöngyözők

A buborékok és a habok minden nyár elengedhetetlen kellékei, legyen szó egy hosszú estéről vagy egy fesztivál előkészületeiről.

Gyöngyözőbor Fehér 2017

Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtái. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki. A Királyleányka erdélyi eredetű hagyományos magyar szőlőfajta, szintén hungarikum. A kövérszőlő és a leányka természetes hibridje. Az Ottonel Muskotály a legősibb fehér szőlőfajták egyike. Illata miatt az egyik leggyakrabban használt házasítási alap.

Gyöngyözőbor Vörös 2017

Az egri borvidék egyik újra felfedezett fajtája. Napjainkban a termőterületek száma igen alacsony, ezért is különleges. A Kadarkából készült bor világos színű, kiemelkedően fűszeres zamatú.

Rozék és vörösek

A nagy melegben csak szolidan fogyasztunk vörösbort, bár az intenzív ízű húsok grillezése esetén nyáron sem szívesen hagyjuk el őket teljesen. Most viszont néhány igazán könnyű tételt ajánlunk, benne az örök nyári kedvenc Rozéval.

Rozé 2017

A szőlőt technológiai érettségben szüreteltük, ami rose alapanyag esetében azt jelenti, hogy a teljes éréshez képest hamarabb kell a szőlőt leszedni, hogy meglegyen a megflelő illat és savtartalom. Zúzás, bogyózás után egyből préseltük. Az utolsó két frakciót különválasztottuk ami nem került ele a rose-ba. Az erjesztés irányítottan 15 fokon 16napon keresztül tartott. Utána a durva seprőről levettük, derítettük és szűrtük, majd lepalackoztuk. Síkhegyről érkezett.

Kadarka Siller 2017

A rozék és vörösborok közötti siller középútról ezt a Kadarkát inkább az utóbbi felé húzza a szíve. Karmazsin piros színű, gyümölcsös, fűszeres, szép savkarakterrel rendelkező könnyed, friss siller bor. Füstölt lazachoz, lazac tatárhoz, házi sonkához, paprikás és lecsós ételekhez ajánljuk.

Különlegességek

Attól, hogy nyár van és meleg van, még nagyobb volumenű, különleges borokra is kell, hogy időt szakítsunk. Nem beszélve arról, hogy végre egy természetesen édes bort is kóstolhatunk.

Rajnai Rizling Superior 2017

Közepesen intenzív, aranyba hajló színe szépen csillog a pohár falán öblösen csordogáló cseppjeiben. Kitöltve, a hordó pörkölési jegyei dominálnak először az aromák sorában. Ahogy forgatjuk úgy változnak a fel-fel bukkanó illatjegyek. Vajas kukorica, lime, fehér húsú őszibarack, s a legvégén talán egy kis tufás utánérzés is megjelenik benne. Testes bor, már-már olajos textúrával. Savai azonban még erőteljesen éreztetik jelenlétüket, citrusos fanyarságot kölcsönözve a kortynak. A mineralitás ízében is felvillan egy pillanatra, nagyon halvány krétaporosságban megnyilvánulva, de aztán átadja helyét a lecsengésében ismételten megjelenő fahordós érlelés zamataira.

Egri Leányka Superior Késői Szüret 2017

Az élénk aranyszínű, közepes viszkozitású bor kissé szégyenlősen bontakozik ki a pohárban. Pedig nincs mitől tartania, mert illata hűen tükrözi a fajta karaktereit. Szőlővirág és a frissen szedett, roppanós bogyóhéj aromái keverednek nyári rétek szénás-herbás illatával. A zamatok pontosan ugyanezt a diszkrét bájt hordozzák. Könnyed savai üdítőleg hatnak az édességtől már-már szőlőcukorkás jelleget öltött karakterében. Közepesen hosszú lecsengése ugyanazt a vonalvezetést követi, mint illat és íze.

Kedves egészségetekre!

Tóth Ferenc Pincészet

Ajánlott bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc PincészetEgri Leányka