Megtisztelő díjazásban részesült Tóth Ferenc a XXII. Egri Bikavér Ünnep megnyitó ünnepségén!

Az Év Szőlőtermelője 1998. évben került először megválasztásra, aki olyan szőlősgazda – szőlész lehet, aki igényes, jó minőségű szőlőt termelt, példamutatóan végezte a szőlője éves munkáit, rendben tartotta az ültetvénye környezetét, tisztelte és becsülte mások munkáját, gondolt a jövőre, talán telepített is új szőlőt, nemcsak a saját gondja és baja kötötte le figyelmét, hanem szóval és tettel tett az egri szőlőtermesztésért is.

Tóth Ferenc részére Habis László Polgármester Úr adta át a díjat, amely előtt néhány kedves méltatás is elhangzott munkásságáról:

“Az idei díjazott 1939-ben született, 1953-tól építőipari tanuló volt, majd 1959-ben bevonult katonának.

1956 után már szőlőt telepített, amikor újra lélegzethez jutott a parasztság, de 1960-tól – ahogy Ő fogalmaz – „földönfutóvá tették a parasztságot” és csak 1970-től lehetett ismét szőlőt telepíteni, mintegy fél hektáron.

1983-ban nagyobb lélegzetvétellel már 4 hektáros területet béreltek, amikortól elindult a szőlőtermesztés és a borászat fejlődése, amelyet igazi lendülettel, a család: felesége (akivel 50 éve él boldog házasságban), lánya, veje és 3 unokája segítségével azóta is töretlenül folytat.

Neve összekapcsolódott Egerben a Leányka és a Kadarka fajtákkal, hiszen igazi nagykövetként sokat tesz e két kiváló fajta ismertségének növeléséért, sokszínűségük megmutatásáért.

Bábáskodott az Egri Csillag borfajta megalkotásánál A kistályai úti borászatot igaz szeretettel igazgatja, munkáját hazai és nemzetközi borversenyeken elért számtalan éremmel és többszöri szakmai díjjal ismerték el.

Munkásságáról sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a Várvédő megálmodója, megannyi rangos díj birtokosa, melyek közül a legfontosabbak: 2012-es év egri borásza, Gál Tibor emlékdíj, Kadarka nagykövete, Pannon Bormíves Céh tagja, majd 2017-ben mintegy emlékmű díjként a Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa!”

Nagyon köszönjük az elmúlt 35 év elismerését Tóth Ferenc és Pincészete nevében! 

Tóth Ferenc Pincészet

Fotó: Nemes Róbert

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc Pincészet