Megtisztelő díjazásban részesült Tóth Ferenc a XXII. Egri Bikavér Ünnep megnyitó ünnepségén!

Az Év Szőlőtermelője 1998. évben került először megválasztásra, aki olyan szőlősgazda – szőlész lehet, aki igényes, jó minőségű szőlőt termelt, példamutatóan végezte a szőlője éves munkáit, rendben tartotta az ültetvénye környezetét, tisztelte és becsülte mások munkáját, gondolt a jövőre, talán telepített is új szőlőt, nemcsak a saját gondja és baja kötötte le figyelmét, hanem szóval és tettel tett az egri szőlőtermesztésért is.

Tóth Ferenc részére Habis László Polgármester Úr adta át a díjat, amely előtt néhány kedves méltatás is elhangzott munkásságáról:

“Az idei díjazott 1939-ben született, 1953-tól építőipari tanuló volt, majd 1959-ben bevonult katonának.

1956 után már szőlőt telepített, amikor újra lélegzethez jutott a parasztság, de 1960-tól – ahogy Ő fogalmaz – „földönfutóvá tették a parasztságot” és csak 1970-től lehetett ismét szőlőt telepíteni, mintegy fél hektáron.

1983-ban nagyobb lélegzetvétellel már 4 hektáros területet béreltek, amikortól elindult a szőlőtermesztés és a borászat fejlődése, amelyet igazi lendülettel, a család: felesége (akivel 50 éve él boldog házasságban), lánya, veje és 3 unokája segítségével azóta is töretlenül folytat.

Neve összekapcsolódott Egerben a Leányka és a Kadarka fajtákkal, hiszen igazi nagykövetként sokat tesz e két kiváló fajta ismertségének növeléséért, sokszínűségük megmutatásáért.

Bábáskodott az Egri Csillag borfajta megalkotásánál A kistályai úti borászatot igaz szeretettel igazgatja, munkáját hazai és nemzetközi borversenyeken elért számtalan éremmel és többszöri szakmai díjjal ismerték el.

Munkásságáról sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a Várvédő megálmodója, megannyi rangos díj birtokosa, melyek közül a legfontosabbak: 2012-es év egri borásza, Gál Tibor emlékdíj, Kadarka nagykövete, Pannon Bormíves Céh tagja, majd 2017-ben mintegy emlékmű díjként a Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa!”

Nagyon köszönjük az elmúlt 35 év elismerését Tóth Ferenc és Pincészete nevében! 

Tóth Ferenc Pincészet

Fotó: Nemes Róbert

Legutóbbi bejegyzések
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem tudja elolvasni? Kérjen újat! captcha txt

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez