Tóth Ferenc PincészetHosszú idő óta újra készült Rajnai Rizling a Tóth Ferenc Pincészet életében és egyre valószínűbb, hogy nem utoljára.

A Rajnai Rizling német eredetű fehérszőlő, ami az egyik legelterjedtebb fajta az egész világon, mégis az Egri Borvidéken ritkán találkozunk vele.

A 35 évvel ezelőtti első telepítéseink során már foglalkoztunk Rajnai Rizlinggel, az Áfrika dűlőben. Az 1988-as évjárat került először palackba és a mai napig hordozza gyönyörű, ásványosságát. A borból már nagyon csak néhány palackot őrzünk pincénk mélyén, melyekből a kiemelkedő családi eseményeken bontunk fel egyet-egyet. A következőről 2019. 05.25-én készülünk lefújni a pince kedves porát, hiszen ekkor ünnepeljük majd Feri bácsi 80. születésnapját.

A Marinka dűlőben néhány évvel ezelőtt, azért telepítettük újra ezt a fajtát, hogy az Egri Csillag házasítás egyik összetevője lehessen.

Ennek a 3 éves szőlőnek az első szűztermése azonban olyannyira tökéletes állapotban volt a szüret időszaka alatt, hogy azt gondoltuk: mégiscsak fajtabort érdemes készíteni belőle.

Tóth Ferenc PincészetKifejezetten Rajnai érlelésére pörkölték azt az európai, kádármester keze-munkáját dicsérő hordót, melybe végül bele került az alapanyag.

A végeredmény pedig egy igazi, színtiszta fajtajegyeket magán hordozó bor lett, melyet az elsők között kóstoltattunk meg ismét a Color and Code csapatával és kértük ki véleményüket.

“A bor már a pohárban mézes-olajos, tipikusan rajnai rizlingre jellemző megjelenéssel indít, majd illatban is egy intenzív, mégis könnyed, elegáns és gyümölcsös érzést kelt. Szép savszerkezete frissességet ad a bornak, hatalmas ízgazdagságát pedig egy pillanatig sem titkolja: száz meg száz sárga gyümölcs követi egymást. Őszi- és kajszibarack és más érettebb gyümölcsös ízek, némi citrusossággal. Virágok, méz és némi alma kifogástalan harmóniája jelenik meg, majd utóízében ínycsiklandó lime, kis hordós aromával. Nagy bor ez, ami az első kortyra, de már talán illatra is a kedvencünk lett és véleményünk szerint, bátran élére állhat a pincészet fehér repertoárjának. A limitált palackszám gyors beszerzésre ösztönöz, ám jó néhány év potenciálját ígéri.”

A bor hamarosan elérhető a webshopban!

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc Pincészet