Mivel a weboldalunkat készítő és fejlesztő, valamint a teljes új arculatunkért és marketingkommunikációnkért felelős Color&Code csapatának egyik nagy kedvence volt az Egri Leányka Superior 2014 – ezért megleptük őket legújabb Leánykáinkkal és mint hobbi-borkedvelőket megkértük, mondják el benyomásaikat a borokról… de milyen borokról is van szó?

LeánykaEgri Leányka Superior 2016

2016 október végén szüreteltük, az Almagyar dűlőben. Zúzás-bogyózás után a cefrét egy napig hidegen áztattuk, majd ezt követően préseltük. A mustot 6 fokon ülepítettük, majd másnap a tiszta mustot beoltottuk és 12 fokon erjesztettük. Az erjesztés közel 6 hétig tartott, ekkor a durva seprőről lefejtettük, majd 2 db 5 hl-es másodtöltésű hordóban érleltük. 15 hónapot töltött hordóban, majd derítés után 2017 áprilisában palackoztuk.

Leányka

Így látják ők: “Csodás aranyszínű bor, illatában még érezhető a hordó, ám mikor elillan, már érkeznek a gyümölcsök – alma, barack, pici körte és birs. A korty pedig hosszan időzik. Több éves potenciál van a borban, rövid pihentetés után nagyra tör. Bár szeretünk enni is nagyon, ezt a bort mégis önmagában ajánljuk!”

Egri Leányka Superior Késői szüret 2017

A késői szüretelésű Leánykát október végén szüreteltük, az Almagyar dűlőben. Az időjárás nagyon kedvezett a töppedésnek, ennek következtében nagyon szép alapanyagot sikerült szüretelnünk, magas mustfokkal. Zúzás-bogyózás után a cefrét egy napig hidegen áztattuk, majd ezt követően préseltük. A mustot 6 fokon ülepítettük, majd másnap a tiszta mustot beoltottuk és 12 fokon erjesztettük. 13 és fél alkoholfoknál az erjedést megállítottuk (hűtés-kénezés-derítés). Majd 2 hét múlva lefejtettük a derítésről és kapott egy közepes szűrést. Reduktív módon, kórtartályban erjedt, nem kapott fahordós érlelést. 2018 május 4-én palackoztuk.

Tóth Ferenc PincészetÍgy látják ők: “Lassabban érkezik az illat, szellőzés után azonban az irodánk udvarán álló fehér orgonafa nyíló virágára emlékeztető, enyhe érzés és kecses, halvány színek jönnek. A favirágzás megmarad az ízben is, kedves-diszkrét édességgel párosulva. Egy hétvégi reggeli ébredés után mézes tejbegríz kívánkozik a könnyed bor mellé. Csakhogy jól induljon a reggel.”

Összegzésként: “Igazi egri borokról van szó, amely újabb és újabb arcát mutatja meg a fajtának és tökéletesen megállja a helyét az Egri Borvidék repertoárjában. Büszkék vagyunk a Tóth Ferenc Pincészetre, hogy öregbítik a fajta hírnevét és egyre inkább a benne rejlő lehetőségeket. Kívánjuk, hogy ez a fajta egyik nagy hírnöke legyen a borászatuknak!”

 

A borok már elérhetőek a webshopban!

Legutóbbi bejegyzések
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem tudja elolvasni? Kérjen újat! captcha txt

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Egri LeánykaEgri Leányka Superior Késői szüret 2017