Mivel a weboldalunkat készítő és fejlesztő, valamint a teljes új arculatunkért és marketingkommunikációnkért felelős Color&Code csapatának egyik nagy kedvence volt az Egri Leányka Superior 2014 – ezért megleptük őket legújabb Leánykáinkkal és mint hobbi-borkedvelőket megkértük, mondják el benyomásaikat a borokról… de milyen borokról is van szó?

LeánykaEgri Leányka Superior 2016

2016 október végén szüreteltük, az Almagyar dűlőben. Zúzás-bogyózás után a cefrét egy napig hidegen áztattuk, majd ezt követően préseltük. A mustot 6 fokon ülepítettük, majd másnap a tiszta mustot beoltottuk és 12 fokon erjesztettük. Az erjesztés közel 6 hétig tartott, ekkor a durva seprőről lefejtettük, majd 2 db 5 hl-es másodtöltésű hordóban érleltük. 15 hónapot töltött hordóban, majd derítés után 2017 áprilisában palackoztuk.

Leányka

Így látják ők: “Csodás aranyszínű bor, illatában még érezhető a hordó, ám mikor elillan, már érkeznek a gyümölcsök – alma, barack, pici körte és birs. A korty pedig hosszan időzik. Több éves potenciál van a borban, rövid pihentetés után nagyra tör. Bár szeretünk enni is nagyon, ezt a bort mégis önmagában ajánljuk!”

Egri Leányka Superior Késői szüret 2017

A késői szüretelésű Leánykát október végén szüreteltük, az Almagyar dűlőben. Az időjárás nagyon kedvezett a töppedésnek, ennek következtében nagyon szép alapanyagot sikerült szüretelnünk, magas mustfokkal. Zúzás-bogyózás után a cefrét egy napig hidegen áztattuk, majd ezt követően préseltük. A mustot 6 fokon ülepítettük, majd másnap a tiszta mustot beoltottuk és 12 fokon erjesztettük. 13 és fél alkoholfoknál az erjedést megállítottuk (hűtés-kénezés-derítés). Majd 2 hét múlva lefejtettük a derítésről és kapott egy közepes szűrést. Reduktív módon, kórtartályban erjedt, nem kapott fahordós érlelést. 2018 május 4-én palackoztuk.

Tóth Ferenc PincészetÍgy látják ők: “Lassabban érkezik az illat, szellőzés után azonban az irodánk udvarán álló fehér orgonafa nyíló virágára emlékeztető, enyhe érzés és kecses, halvány színek jönnek. A favirágzás megmarad az ízben is, kedves-diszkrét édességgel párosulva. Egy hétvégi reggeli ébredés után mézes tejbegríz kívánkozik a könnyed bor mellé. Csakhogy jól induljon a reggel.”

Összegzésként: “Igazi egri borokról van szó, amely újabb és újabb arcát mutatja meg a fajtának és tökéletesen megállja a helyét az Egri Borvidék repertoárjában. Büszkék vagyunk a Tóth Ferenc Pincészetre, hogy öregbítik a fajta hírnevét és egyre inkább a benne rejlő lehetőségeket. Kívánjuk, hogy ez a fajta egyik nagy hírnöke legyen a borászatuknak!”

 

A borok már elérhetőek a webshopban!

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Egri LeánykaEgri Leányka Superior Késői szüret 2017