Az idei évben nagy váltások történnek legértékesebb, superior évjáratainkban. Nemrég írtunk arról, hogy Egri Bikavér Superior 2013-as tételünktől búcsúzunk, most pedig az utolsó 100 palackhoz érkeztünk az Egri Leányka Superior 2014 borunkkal is.

Egri LeánykaEgri Leányka…

A Leányka az Egri Borvidék egyik jellemző fehér szőlőfajtája. Ősi hungarikum szőlőfajtánk azért vált oly közkedveltté, mert könnyedsége és üdesége mellett határozott, fajtára jellemző karakterekkel bír. Hasonlóképpen tudnánk jellemezni a 2014-es évjárat superior tételét is, az Almagyar dűlőből.

…Superior

A töppedt, de nem aszús szőlőt október végén szüreteltük. A beérkező szőlőt zúztuk, bogyóztuk, a mustot 1 napig ülepítettük, majd 10 fokon erjesztettük. Erjedés után derítettük. Az alapbor 5 hl-es tölgyfahordóba és 20 hl-es ászokhordóba került, 10 hónapra. Ezt követően kóracél tartályban összefejtettük és 2017 májusában töltöttük palackba. A borászat első superior kategóriájú leányka bora ez.

Így írnak róla: “Már az első korty után feltűnik bársonyos, selymes simulása nyelés közben. Halvány szín, tiszta élénk illat benne a szőlővirágillat és gyümölcsösség uralkodik. A bor ízre egyrészt könnyed, viszont szép savai értékes borrá teszik.” (Borkereskedes.hu)

Tóth Ferenc PincészetA bor 2017-ben, Németországból Aranyérmet hozott haza a Mundus Vini Summer Tasting borversenyről, majd ugyanabban az évben. augusztusban a VinCE magazin a Hónap borának választotta. Nem utolsó sorban, a visszajelzések alapján – talán a legkedveltebb bora lett a pincészet borait fogyasztóknak.

Különlegessége még, hogy az első fehérbor-csoki párosításunknak is Ő volt egyik tagja és ihletője, mely máig minden bor-csoki kóstolókor a legkedveltebb kombináció szerepét tölti be.

Jövőbeni Leánykáink

A Leánykáról persze még sokat tudnánk mesélni és meg is tesszük, ettől az évjárattól azonban nehéz szívvel búcsúzunk, bár minden reményünk szerint leány-húga az Egri Leányka Superior 2016 méltó utódja lesz és hasonlóan fogjátok szeretni.

Az Egri Leányka Superior 2014 utolsó palackjait már kizárólag csak a webshopban van lehetőség megvásárolni.

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc PincészetEgri Leányka Superior 2016