Az idei évben nagy váltások történnek legértékesebb, superior évjáratainkban. Nemrég írtunk arról, hogy Egri Bikavér Superior 2013-as tételünktől búcsúzunk, most pedig az utolsó 100 palackhoz érkeztünk az Egri Leányka Superior 2014 borunkkal is.

Egri LeánykaEgri Leányka…

A Leányka az Egri Borvidék egyik jellemző fehér szőlőfajtája. Ősi hungarikum szőlőfajtánk azért vált oly közkedveltté, mert könnyedsége és üdesége mellett határozott, fajtára jellemző karakterekkel bír. Hasonlóképpen tudnánk jellemezni a 2014-es évjárat superior tételét is, az Almagyar dűlőből.

…Superior

A töppedt, de nem aszús szőlőt október végén szüreteltük. A beérkező szőlőt zúztuk, bogyóztuk, a mustot 1 napig ülepítettük, majd 10 fokon erjesztettük. Erjedés után derítettük. Az alapbor 5 hl-es tölgyfahordóba és 20 hl-es ászokhordóba került, 10 hónapra. Ezt követően kóracél tartályban összefejtettük és 2017 májusában töltöttük palackba. A borászat első superior kategóriájú leányka bora ez.

Így írnak róla: “Már az első korty után feltűnik bársonyos, selymes simulása nyelés közben. Halvány szín, tiszta élénk illat benne a szőlővirágillat és gyümölcsösség uralkodik. A bor ízre egyrészt könnyed, viszont szép savai értékes borrá teszik.” (Borkereskedes.hu)

Tóth Ferenc PincészetA bor 2017-ben, Németországból Aranyérmet hozott haza a Mundus Vini Summer Tasting borversenyről, majd ugyanabban az évben. augusztusban a VinCE magazin a Hónap borának választotta. Nem utolsó sorban, a visszajelzések alapján – talán a legkedveltebb bora lett a pincészet borait fogyasztóknak.

Különlegessége még, hogy az első fehérbor-csoki párosításunknak is Ő volt egyik tagja és ihletője, mely máig minden bor-csoki kóstolókor a legkedveltebb kombináció szerepét tölti be.

Jövőbeni Leánykáink

A Leánykáról persze még sokat tudnánk mesélni és meg is tesszük, ettől az évjárattól azonban nehéz szívvel búcsúzunk, bár minden reményünk szerint leány-húga az Egri Leányka Superior 2016 méltó utódja lesz és hasonlóan fogjátok szeretni.

Az Egri Leányka Superior 2014 utolsó palackjait már kizárólag csak a webshopban van lehetőség megvásárolni.

Legutóbbi bejegyzések
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem tudja elolvasni? Kérjen újat! captcha txt

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc PincészetEgri Leányka Superior 2016