Tóth Ferenc Pincészet2018-ban ünnepeljük a Tóth Ferenc Pincészet megalapításának 35. évfordulóját. 1983-ban telepítette ugyanis első szőlőit és fektette le a borászat alapjait Tóth Ferenc és felesége, mindent egy lapra feltéve.

A pincészet három és fél évtizedes fennállása során számos nehézséget leküzdve ért el megannyi hazai és nemzetközi sikert, miközben végig megmaradt családi vállalkozásnak és megtartotta függetlenségét. Az elmúlt 35 évben az összetartás és generációkra átszálló tudás eredményeként a borszakma elismerte és sokszor díjazta Feri bácsi tevékenységét, ami mindig új lendületet adott a továbbfejlődésre. A 35. évforduló is egy új lendület a borászat életében, így erre az alkalomra egy olyan bort választottunk ki, amely méltó módon képviselheti a Jubileumot, pincészetünket és az Egri Borvidéket, ám mégis meglepetésként szolgál.

KékfrankosA Pincészetnek számos fontos bora van, mint a Kadarka és a Leányka, valamint a borvidék házasításai, a Bikavér és a Csillag is nagy jelentőséggel bírnak, nem is beszélve zászlósborunkról, a Várvédő házasításról. Mégis úgy gondoltuk, hogy ezúttal szeretnénk valami újat mutatni, ami ugyanúgy bennünket jellemez, mégis más oldalról mutat be.

A véletlen hozta azt a szerencsés egybeesést, hogy éppen idén ünnepeljük Magyarországon a Kékfrankost, amelyet igazi magyar fajtának és az egyik legnépszerűbb és legnagyobb területen termesztett kékszőlőnek tartanak hazánkban. Ezért is jelent nagy kihívást ennek a szőlőnek a kiváló borrá alakítása, hisz szinte mind a 22 magyar borvidéken foglalkoznak vele.

Kékfrankos

A kékfrankost országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami közel a 13%-át teszi ki a hazai szőlőskerteknek. Egerben ez a szám a borvidék 5400 hektárjának 20%-a, az Egri körzetben pedig a vörös szőlő fajták fele.

Tóth Ferenc PincészetÚgy látjuk, hogy a Kékfrankos az a fajta, amely képes rendkívüli minőséget létrehozni az Egri Borvidéken, ezen belül pedig a Síkhegy dűlőben. Tapasztalataink szerint a termőhely és ez a fajta ideális fitotechnikai műveletek mellett, minden évben tud olyan cukorfokot biztosítani, amire fel lehet építeni az Egri Bikavért, ugyanakkor önmagában is megállja a helyét a borászat repertoárjában.

Régóta kísérletezünk a fajtával és minél jobban és mélyebben ismerjük meg ezt a szőlőt, illetve a benne rejlő lehetőségeket, annál inkább szeretjük meg és válunk igazi csodálóivá.

Pincészetünk 26 hektárjából mintegy 5 hektárt foglal el Kékfrankos ültetvény, mely 4 dűlőre osztható. A négy dűlőből szüretelt szőlőből pedig mind más-más bor készül.

A Cigléd dűlőből érkező alapanyagot klasszikus kékfrankos és klasszikus bikavérhez használjuk fel. A Vidra dűlőben és a Kisgalagonyás dűlőben pedig a rozé borok alapanyagát termeljük, a borászattal egyidős tőkékről.

KékfrankosKékfrankos szempontjából is a legértékesebb dűlőnk pedig a Síkhegyen található és Grand Superior besorolású. A területeink a dűlő tetején helyezkednek el, ahol a Kékfrankos a Felső-tornyos legfelső részén fekszik. Ez a terület a 2016-os évig Tornyos-dűlő néven volt ismert, így csak a 2017-es évjárattól lehetséges Síkhegy címkével forgalomba hozni az innen érkező borokat. Itt termeljük a Kékfrankos Superior borunkat, valamint a Grand Superior Egri Bikavér és a Superior Bikavér alapját is. A Síkhegy különlegessége számunkra az erőteljes gyümölcsösségen kívül a minden évjáratban megjelenő fehérbors, rózsabors és menta ízjegyekben mutatkozik meg. Az innen származó borokat emiatt az egyedi jelleg és aroma miatt tartjuk utánozhatatlannak.

Egri Kékfrankos Superior 2013 – egy kiemelkedő évjárat eredménye

Fajtaborként a 2013-as évjárat tökéletesen megmutatja a Kékfrankos egri arcát, büszkén hordozza a termőhely jellegét és méltón büszkélkedik az ízek gyönyörűségével. Épp emiatt, az öt évvel ezelőtti kivételes, meleg időszakban szüretelt és több mint négy évig érlelt borunkra mondtuk azt: ezt a limitált palackszámot szánjuk 35. évfordulónk jelképének.

KékfrankosA 2013-as csapadékszegény tavaszt és nyarat követő ősz szintén száraznak, hosszúnak és melegnek bizonyult, aminek köszönhetően tökéletesen beérett, gyönyörű szőlőfürtöket találtunk a tőkéken. A kedvező időjárásnak hála a szőlő hamar töppedésnek indult. Így október 21-én 170 kg mazsolás szemet válogattunk le a 25 sor Weisbergi Kékfrankosunkról, majd másnap megkezdtük a rendes szüretet. A szőlő teljesen egészséges és érett volt, 22-es mustfokkal, valamint 6,7 g/l savval. A zúzás és bogyózás után a cefre egy részét 10 hl-es kádban erjesztettük a mazsolás szemekkel együtt. Mindezt három hétig csömöszöltük, majd a félédesre kierjedt cefrét gondosan kipréseltük. Ezután ülepítettük és az erről lefejtett bort egy alapderítés után, 5 hl-es másodtöltésű hordóba töltöttük.

A bor négy évet pihent a hordóban, kivárva a megfelelő alkalmat az ébredésre. A csoda megszületett. A végeredmény pedig ez a telt, extraktban gazdag és összetett bor lett, amelyben az érlelés során kialakult hordós jegyek mellett megjelennek a konyakmeggyes-csokis, marcipános ízek.

Nem maradt más hátra, mint ruhát ölteni a mély rubin színű borra. Pincészetünk ugyanis régóta egységes megjelenéssel ruházza fel borait, amelynek alapját minden esetben az adott szőlőtőke adja. Most szerettünk volna eltérni ettől és kiemelni a Kékfrankost társai közül. Hamar összeállt a címke dizájnja, melynek hangsúlya a 35. születésnapra és Feri bácsi portréjára helyeződött, emellett hűen tükrözi a tavaly megújult arculatunkat is. Így most egy mind belsőleg, mind külsőleg egyedi és különleges tétellel állunk a borkedvelők és a szakma elé.

Egészségetekre!

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc PincészetTóth Ferenc Pincészet Várvédő 2013