2018-ban ünnepeljük a Tóth Ferenc Pincészet megalapításának 35. évfordulóját. Erre az alkalomra szerettünk volna kiválasztani egy olyan bort, ami méltó módon képviselheti a Jubileumot, Pincészetünket és az Egri Borvidéket. 

A Pincészetnek számos fontos bora van: a Kadarka, a Leányka, de a borvidék szép házasításai: a Bikavér és a Csillag is, ezenkívül zászlósborunk a Várvédő házasítás. Mégis úgy gondoltuk, hogy szeretnénk valami újat mutatni, ami bennünket jellemez.

KékfrankosKékfrankos

A kékfrankos hazánk egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb kék szőlője: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi ki a hazai szőlőskerteknek. Egerben ugyanez a szám a borvidék 5400 hektárának 20%-a, a vörös szőlő fajták fele.

Pincészetünknek 26 hektárából 5 ha Kékfrankos ültetvény, 4 dűlőben. A 4 dűlőből szüretelt kékfrankosból más-más bor készül.

KékfrankosA Cigléd dűlőben klasszikus kékfrankos és klasszikus bikavérhez használjuk a termelt szőlőt. A Vidra dűlő  és Kisgalagonyás dűlőben pedig a rozé borok alapanyagát termeljük. Kékfrankos szempontból is a legértékesebb dűlőnk a Síkhegy, amely Grand Superior besorolású. Ebben a dűlőben termeltük a Tornyos Kékfrankos Superior borunkat, a  Grand Superior Egri Bikavér és a Superior Bikavér alapját is.

KékfrankosEgri Kékfrankos Superior 2013

2013-ban a száraz, meleg tavaszt egy szintén meleg, csapadékszegény nyár követte. Augusztus végén volt egy kéthetes eső, az ősz viszont szintén száraz, hosszú és meleg volt, aminek köszönhetően tökéletesen beérett gyönyörű alapanyagot sikerült szüretelnünk. A kedvező időjárásnak köszönhetően a szőlő töppedésnek indult. Október 21-én 170 kg töppedt mazsolás szemet válogattunk le a 25 sor Weisbergi Kékfrankosunkról. Másnap megkezdtük a szüretet. A szőlő 100%-ban egészséges, tökéletesen érett volt, a mustfok 22, a sav 6,7 g/l. Zúzás, bogyózás után a cefre egy részét 10 hl-es kádban erjesztettük a mazsolás szemekkel együtt. Ezt három hétig csömöszöltük, majd a félédesre kierjedt cefrét kipréseltük. Préselés után ülepítettük és az erről lefejtett bort egy alapderítés után 5 hl-es másodtöltésű hordóba tettük. A bor négy évet töltött a hordóban. A végeredmény ez a telt, extraktban gazdag, komplex bor, amelyben az érlelés során kialakult hordós jegyek mellett megjelennek a konyakmeggyes-csokis aromák.

A bor már elérhető a webshopban is!

 

 

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc PincészetTóth Ferenc Pincészet Várvédő 2013