Egri LeánykaLeányka

Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtája. Az ebből a szőlőből készült borok nagy hírnevet szereztek a városnak. A leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki.

Egri LeánykaLegenda

Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka.

Leánykáink

A Tóth Ferenc Pincészet 7 hektáron foglalkozik a Leánykával, 35 éve ültetvényen – az Almagyar dűlőn. Ezen felül 1,5 hektár Királyleányka vár minden évben szüretre a Marinka dűlőben.

Vertikális kóstoló

Gyöngyözőbor fehér 20171. Gyöngyözőbor Fehér 2017

Egy kiváló évjáratnak az első bora. A három alapbort (Leányka, Királyleányka, Ottonel Muskotály) külön-külön reduktív módon erjesztettük, majd házasítottuk. A végeredmény egy könnyedebb gyümölcsös, friss fehérbor lett, amit a 6 g cukor és a 2,2 g/l széndioxid még frissebbé és üdébbé tesz.

2. Királyleányka 2016

Erről a borról amikor megkóstoltam egy táncoló királyleányka jutott eszembe. Kifinomult illatözön, muskotályos, fehérhúsú őszibarack kis szénával. Zamatokban bővelkedik, savai simulékonyak, mégis üde lendületes bor.

3. Egri Leányka 2016

Már az első korty után feltűnik bársonyos, selymes simulása nyelés közben. Halvány szín, tiszta élénk illat benne szőlő- és mézes virágillat, zöld húsú őszibarack uralkodik. Ízében dominálnak az gyümölcsös, őszibarackos jegyek finom savérzettel, mely értékes borrá teszi.

4. Egri Leányka Superior 2016 – PREMIER 

Elsőként Egerben mutatjuk be legújabb Leányka borunkat, mely a pincészet második superior kategóriájú bora ebben a fajtában.

Tóth Ferenc Pincészet5. Egri Leányka Superior 2017 (késői szüretelésű) – PREMIER meglepetés

Izgalmas kései szüretelés eredményeként született meg a borászat édes jellegű bora, ami a kóstolón mutatkozik be először.

Tóth Ferenc Pincészet6. Egri Leányka Superior 2014 – RÁADÁS

A töppedt de nem aszús szőlő október végén lett szüretelve az Almagyar dűlőben. A beérkező szőlőt zúztuk, bogyóztuk, a mustot 1 napig ülepítettük majd ezt 10 Co – on hidegen erjesztettük. Erjedés után derítettük. Az alapbor 5 hl-es tölgyfahordóba és 20 hl-es ászokhordóba került 10 hónapig. Ezt követően kóracél tartályba összefejtettük. A bort 2017 májusában töltöttük palackba. A borászat első superior kategóriájú leányka bora.

Információk, jelentkezés:

Az est folyamán a borokat sajtokkal és friss pékáruval egészítjük ki, miközben nem csak a bor, hanem Mi is mesélünk. Félidőben pedig minden érdeklődőnek megmutatjuk a hegy gyomrában kialakított pincerendszer csodáit.

Időpont: 2018. május 19. 19.00

Helyszín: 3300 Eger, Kistályai út 40.

Belépődíj: 4 500 Ft/fő (amely tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és falatokat)

Jelentkezni az eseményre, Facebook üzenetben vagy az alábbi elérhetőségeken van lehetőség:

Tóth Katalin | +36 20 444-0173
E-mail: katatoth@tothferencpinceszet.hu

Szeretettel várunk Benneteket!

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc Pincészet