Mindössze 500 palack maradt belőle és már kizárólag a webshopban vagy pincészetünknél közvetlenül vásárolható meg.

Miért olyan különleges számunkra ez a bor? Elmeséljük…

Egri Bikavér

Ma Egri Bikavér néven kizárólag védett eredetű száraz vörösbor hozható forgalomba. A már világszerte ismert Bikavér különféle vörösborok házasítása: az alapborokat legalább egy évig kell fahordóban, majd házasítás után fél évig palackban érlelni. A kékfrankos alapra épülő, illetve szőlészeti és borászati technológia szempontjából is szabályozott bor ma már egyértelműen a minőséget képviseli az Egri Borvidéken.

Egri Bikavér Superior 2013

Tóth Ferenc PincészetEbben a tételben a Kékfrankos mellett három bordeaux-i fajta (Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) és Pinot Noir, valamint Kadarka is kapott helyet. Tanninérzete bársonyos, intenzív ibolyás, szilvás illattal, egyszerre cseresznyés-meggyes fűszeres jegyekkel. Szokatlanul gazdag bikavérstílus, komoly szerkezettel és hosszú lecsengéssel.

Az alapborok részben 500 l-es másod töltésű és 225 l-es másod töltésű barrique hordókban érlelődtek, 14 hónapon keresztül. Ezután a legszebb tételeket összeválogattuk és egybeházasítottuk. Két hónap érés után lepalackoztuk, majd még fél évig érleltük palackban.

Számok tekintetében 13,97% alkohol, 1,5 g/l cukor, 27,7 g/l cukormentes extrakt, 4,8 g/l titrálható sav és 25 mg/l szabad kén-dioxid jellemzi a bort.

Nem csak nekünk fontos

Az elmúlt időszakban számos sikert elért és díjat hozott haza ez a tételünk, melyek közül néhány:

Aranyérem – Országos Borverseny 2017
Aranyérem – Vinagora Nemzetközi Borverseny 2017
28. hely – Top 100 Legjobb Magyar bor 2016
Ezüstérem – Finger Lakes International Wine Competition – Mendon – New York
Aranyérem – Mundus Vini 2016, Németország
Prestige Reserve Vinum Bonum
TOP 100 legjobb magyar bor 2017
Aranyérem – Berliner Wein Trophy

A tavaly év végén megjelent BORIGO magazin pedig a következőképpen nyilatkozott a borról:

“Közepesen intenzív megjelenés, bíbor szín. Illata lassan tárulkozó, benne klasszikus vörösboros karakter, gyümölcsét nehéz meghatározni. Finom kis fűszerek, pici borssal, ánizzsal, hintőporral. Kóstolva szép savakat, karakteres, de csiszolt tannint érezhetünk, szerkezete inkább feszes, mint krémes. Teste közepes, részletei számosak, zöldfűszerek, pici dohány, kakaó.” (87 pont – Bányai Gábor Botond)

…és a csoki

Az első csokink – Cuba étcsokoládé 75 % tonkababbal és málnás balzsamecettel – is ehhez a borhoz kötődik, mellé lett megálmodva a Fabric csokoládé által.

A lassan hagyománnyá váló bor- és csokoládékóstolóinkon velünk együtt működő CsokiLabor így nyilatkozott a párosításról:

“Nemes ízek tökéletes találkozása e bor és csokoládé páros. A palackban rejlő mély rubin nedű mellett a csokoládé az ecset, amely a bor hátterében megbújó fűszereket és gyümölcsöket egy árnyalattal erősebbé festi. A kubai alapanyaggal készült rendkívül kellemes, karakteres étcsokoládé a borban noman érezhető zamatokat kiemeli. A kiváló érzékkel adagolt tonkabab dohányos-vaníliás jellege kellőképpen megszelidíti a párost ahhoz, hogy a bor együtt kóstolva is megőrizze eleganciáját. A csokoládé málnás balzsamecet tartalma pedig különösen jól hangsúlyozza a bor meggyes, ribiszkés aromaáit. A bor ugyanakkor vibrálóvá teszi a csokoládé bársonyos kesernyésségét, amely által egy komplex ízélményben részesül, aki ezt a fúziót kóstolja.”

Lesz-e még ilyen?

A 2018-as Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon mutattuk be először Egri Bikavér Superior 2015 borunkat, amelyet néhány szakvélemény elődje túlszárnyalásával jellemzett. Ezen kívül a korábbi csokoládéval összhangba hozva, méltó utódja a párosításban betöltött szerepének.

Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Tóth Ferenc Pincészet